Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Krūts dziedzeru multimodāla izmeklēšana vienas dienas laikā

Medicīnas centrs ARS pacientu ērtībai un laika ekonomijai ir izveidojis jaunu pakalpojumu – krūts dziedzeru multimodālu un interdisciplināru izmeklēšanu un diagnozes noteikšanu vienas dienas laikā.

Lai precīzi diagnosticētu krūts dziedzeru izmaiņas, ļoti svarīgi ir veikt secīgus- vienu otram pakārtotus krūts izmeklējumus, kas ir atbilstoši vecumam, sūdzību un klīniskās atradnes raksturam. Multimodāla izmeklēšana ir balstīta uz pieeju katram pacientam individuāli, lai iegūtu precīzu izmeklējumu rezultātu, samazinot atkārtotu izmeklējumu nepieciešamību.

Krūts dziedzeru izmeklēšanas metodes:

Zināšanai: nav vienas labākās krūts dziedzeru izmeklēšanas metodes!
Katram pacientam tiek nozīmēta individuāli piemērotākā izmeklējuma metode vai to kombinācija.

Krūšu diagnostika vienas dienas laikā

Mamogrāfijas un ultrasonogrāfijas izmeklējumus veic pieredzējusi radioloģe Dr. Ilze Eņģele. Ja iegūtajos attēlos radioloģe saskata kaut ko aizdomīgu vai nesaprotamu, pacientei iesaka konsultēties ar krūts ķirurgu – mammologu Dr. Kristu Arcimoviču. Ārste izvērtē un izskaidro izmeklējumu rezultātu un veic klīnisko krūts izmeklēšanu ar palpēšanu/iztaustīšanu. Un otrādi- ja paciente ierodas uz konsultāciju pie mamologa un ir nepieciešami papildus izmeklējumi, tos var veikt pie  radiologa. Turklāt šie izmeklējumi un mamologa konsultācija tiek nodrošināti tajā pašā dienā, tādējādi saīsinot laika periodu līdz diagnostiskajam slēdzienam.

Pacientiem, kuriem nav vēl noteikta diagnoze, veic gan izmeklēšanu, gan precizē ārstēšanu. Mamogrāfiju un krūšu izmeklēšanu ar ultraskaņu nozīmē tad, ja tās iepriekš nav veiktas vai nepieciešama papildu informācija. To precizēšanai var ieplānot arī krūšu magnētisko rezonansi un citus papildu izmeklējumus.

Mūsu speciālisti spēj palīdzēt arī tajās situācijās, kad pacientiem jau ir veikti izmeklējumi un noteikta diagnoze, bet pacients nezina, kur griezties tālāk, lai uzsāktu piemērotu ārstēšanu.  Vienas dienas krūšu diagnostika ir izstrādāta, lai atvieglotu sieviešu ārstēšanas iespējas, lai situācijā, kad viņas saskaras ar aizdomīgu veidojumu krūtī, sniegtu pārliecību par iespējami labāko ārstēšanas taktiku.

Zināšanai:   

  • Veselām sievietēm, kurām nav sūdzību un paaugstināts saslimšanas risks, līdz 40 gadu vecumam krūts dziedzeru radioloģiskie izmeklējumi nav jāveic.
  • Sievietēm, kuras ir vecākas par 30 gadiem, ja ir sūdzības, sākotnēji jāveic klīniska apskate, lai sastādītu izmeklējumu plānu. Visbiežāk krūts izmeklēšana tiek uzsākta ar mamogrāfiju, tai seko ultrasonogrāfija. Ja nepieciešams, tiek veikta audu biopsija, lai apstiprinātu pārmaiņu raksturu.
  • Augsta riska grupā iekļauto sieviešu izmeklēšana ietver krūts magnētiskās rezonanses izmeklējumu, sākot no 30 gadu vecuma, reizi gadā, papildinot ar mamogrāfijas un /vai ultrasonogrāfijas izmeklējumiem, atbilstoši individuālajai situācijai.

Krūts ķirurgs- mamologs dr. Krista Arcimoviča: “Krūts dziedzeru veselībai ir ļoti svarīga nozīme. Ir svarīgi par to rūpēties, darīt to saprātīgi un atbildīgi, balstoties uz zinātnē pierādītām rekomendācijām. Vēlos iedrošināt, ka lielākā daļa krūts dziedzeros atrasto izmaiņu reproduktīvā vecumā, ir labdabīgi veidojumi. Ir ļoti svarīgi būt vērīgiem un rūpīgiem, un uzsākt savlaicīgu krūts dziedzeru skrīningu ar mamogrāfiju. Tas ir ļoti būtiski, jo agrīni atklātas ļaundabīgas izmaiņas mūsdienās ir labi ārstējamas un kontrolējamas.”

Ķirurgs – mamologs  

  • Konsultē pacientus par krūts dziedzeru veselību un ar to saistītām sūdzībām.

Kad noteikti vajadzētu konsultēties ar mamologu?

  • Ja ir jebkādas sūdzības par krūts veselību
  • Ja krūtīs vai padusē ir sataustīts veidojums
  • Ja ir izdalījumi no krūts gala
  • Ja ir vērojamas krūts dziedzera vai krūts dziedzera ādas izmaiņas
  • Ja veiktajos krūts dziedzeru radioloģiskajos izmeklējumos tiek atrasts kāds neprecizēts / neskaidrs veidojums

Krūts ķirurgs- mamologs vizītes laikā:

  • izjautā par riska faktoriem, ģimenes anamnēzi, veic krūts dziedzeru apskati, klīnisku krūts un reģionālo limfmezglu izmeklēšanu;
  • vadoties pēc anamnēzes datiem, izglīto par tālāko krūts dziedzeru nepieciešamo izmeklēšanas plānu- izskaidro kādā vecumā, ar kādām krūts dziedzeru metodēm un kādā secībā būtu jāveic izmeklējumi;
  • ja nepieciešams, nozīmē vajadzīgos laboratoriskos un/vai radioloģiskos izmeklējumus;
  • ja nepieciešams, veic krūts dziedzera ķirurģisku ārstēšanu un turpina novērošanu.

Speciālisti

Cena – līdz 200 eur (pakalpojuma cenu nosaka katram pacientam individuālii nozīmētā izmeklējuma metode vai to kombinācija)

Medicīnas centrs ARS
Skolas iela 5, Rīga
Pieteikties: 67 201 007