Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Nākamās paaudzes metode vēža skrīningam

Medicīnas centrs ARS iesaistās agrīna krūts vēža diagnostikas metožu pētījumā.

Pastāv pieņēmums, ka cilvēka matu un tā specifisko vēža DNS fenotipu var izmantot  audzēja attīstības noteikšanai agrīnā stadijā.
Medicīnas centrs ARS sadarbībā ar Igaunijas uzņēmumu Interspectrum pašlaik attīsta neinvazīvu un drošu metodi krūts vēža atklāšanai agrīnajā stadijā. Metodes pārbaudei tuvākajā laikā tiks uzsākts pētījums sadarbībā ar Tartu universitātes pētniekiem. Pētījuma ietvaros tiks testēti sieviešu matu paraugi, ko iegūs gan no veselām sievietēm, gan no tām, kurām ir diagnosticēts krūts vēzis.

Projekta mērķi un rezultāts

Projekta galvenais mērķis ir sagatavot šo metodi virzībai medicīnas tehnoloģiju tirgū. Pētījumā tiks izmantota Furjē transformācijas infrasarkanās spektroskopijas (FTIR) metode, ar kuras palīdzību pētnieki novēros gaismas stara izmaiņas, iedarbojoties uz matu. Iegūtie dati tiks analizēti, lai noteiktu specifiskus biomarķierus, kas savukārt palīdzēs pabeigt Portatīvā matu spekta analizatora izgatavošanu. Šī iekārta, kas balstīta uz FTIR spektroskopiju, varēs nodrošināt attālinātu skrīningu.

Dalība pētījumā

Pētījumā piedalīsies sievietes vecumā no 45 līdz 65 gadiem. Šajā posmā piedalīties pētījumā var tikai pēc ārsta norādes. Pētījuma rezultāti tiks paziņoti apkopotā veidā pētījuma nobeigumā.

Ikvienas pacientes dalība šajā pētījumā būs ļoti vērtīgs pienesums krūts vēža pētniecībā un nākotnes diagnostikas attīstībā.

Partneri un sadarbība

Šeit aprakstītās aktivitātes ir daļa no projekta “Developing a remote breast cancer screening service based on FTIR spectroscopy”, kas ir ieguvis Eiropas Attīstības fonda atbalstu 373 490 eiro apmērā (projekta kopējais budžets ir 439 400 eiro) Igaunijas-Latvijas starprobežu sadarbības programmas ietvaros. Projekta aktivitātes notiks no 01.08.2019 līdz 31.01.2022 sadarbībā ar Interspectrum, Tartu, Igaunija.

Šī informācija atspoguļo finansējuma saņēmēja redzējumu. Programmas autoritātes nenes atbildību par šo saturu.