Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Vakcīna imunitātei pret gripu

Vakcinācija pret gripu ir svarīga tieši rudenī, kamēr gripas epidēmija vēl nav sākusies. Tas ir efektīvākais veids, kā sevi pasargāt no saslimšanas.

Gadalaiku mija, aukstums, stress un sezonas vīrusi būtiski pazemina imunitātes aizsardzības spējas, tāpēc strauji palielinās risks saslimt ar gripu.

Vakcinācijai pret gripu izmantojam vakcīnu VAXIGRIP, kas darbojas pret 4 gripas vīrusu tipiem.
Cena 21 EUR

Zināšanai:

  • Bez maksas tiek vakcinētas grūtnieces (ar ginekologa nosūtījumu) un bēni vecumā no 6 līdz 23 mēnešiem (ieskaitot).
  • Lielākiem bērniem līdz 18 gadu vecumam nepieciešams nosūtījums no ģimenes ārsta vai pediatra.
  • Pacietiem, kuri par vakcinēšanos maksā paši, ģimenes ārsta nosūtījums uz gripas vakcīnu nav nepieciešams.
  • Vakcīnu pret gripu var saņemt kopā ar vakcīnu pret Covid-19, tas nozīmē, ka nav vajadzīgs plānot intervālu starp abām vakcīnām.

Epidemiologu rekomendācijas

  • Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti iesaka vakcinēties pret gripu ikvienam, bet īpaši tiem, kuri plāno saņemt veselības aprūpes pakalpojumus, piemēram, veikt plānveida operācijas vai ārstēties stacionārā. Jo īpaši vakcinācija ir ieteicama tām personām, kuras pieder pie kādas no riska grupām.
  • Der zināt, ka iepriekšējos gados gripas izplatība bija zema, tas bija saistīts ar valstī noteiktajiem epidemioloģiskajiem drošības pasākumiem, sociālo distancēšanos, plašu sejas masku lietošanu sabiedrībā u.c.
  • Gripa ir akūta, sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus. Salīdzinot ar citām infekcijas slimībām, gripa atšķiras ar izplatīšanās ātrumu, izraisīto komplikāciju biežumu un smagumu. To dēļ gripas epidēmijas laikā 2 – 5 reizes pieaug hospitalizāciju skaits un cilvēku vēršanās biežums pēc medicīniskās palīdzības.
  • Gripas slimnieks inficē līdz diviem cilvēkiem, kuri nav imūni pret gripu. Inkubācijas periods ir īss, cilvēks ir infekciozs pirms viņam parādās simptomi.
  • Lielākoties gripa skar bērnus un jauniešus, tāpēc bērni visbiežāk inficē vecākus un vecvecākus, kuriem slimība varētu būt smagāka. Labāk novērst saslimšanu, it sevišķi smagu slimības gaitu ar vakcinēšanos, nekā sagaidīt inficēšanos.

 

Medicīnas centrs ARS
Skolas iela 5, Rīga
Tālr. + 371 67 201 007