Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Botulīna toksīna injekcijas

Kosmētisko skaistuma injekciju klāstā pirmo vietu pasaulē pārliecinoši ieņem botulīna toksīns, kas palīdz uz noteiktu laiku izlīdzināt grumbas, nogludināt sejas ādu, kā arī atvieglo dzīvi stipri svīstošajiem.

Ko par to vajadzētu zināt, skaidro  Medicīnas centra ARS dermatologs Igors Lukjanovs.

Kad injekcijas spēj palīdzēt?

Botulīna toksīna injekcijas ir vienkārša un droša procedūra, ko miljoniem cilvēku visā pasaulē izmanto jau daudzus gadus, lai kaut uz laiku novērstu vizuāli redzamās novecošanas pazīmes sejā  – nogludinātu ādu, izlīdzinātu mīmikas grumbas un grumbiņas. Mēs strādājam ar Latvijā oficiāli sertificētu botulīna toksīna preparātu – Francijā ražoto Dysport.

Mīmikas grumbas visvairāk veidojas emociju un ieradumu ietekmē, kas izraisa palielinātu muskuļu darbību. Katram tas ir individuāli, bet parasti  grumbas veidojas zonā ap acīm (vārnu kājiņas), vertikāli starp acīm/ uzacīm (dusmu grumbas), horizontālas grumbas uz pieres ( izbrīna grumbas)  utt. Dinamiskās jeb kustīgās grumbas ir iespējams mazināt un pat novērst  ar botulīna toksīna  palīdzību.

Kā tas notiek?

  • Ārsts kokrētās zonās  – precīzi noteiktos punktos ar smalku adatu injicē mikroskopiskas botulīna devas. Procedūra ilgst aptuveni 20 – 30 minūtes.
  • Botulīna toksīns uz laiku samazina/ bloķē nervu impulsu pārvadi uz smalko sejas muskulatūru, kas nodrošina kontrakcijas jeb sejas vaibstu kustīgumu. Preparāts atslābina šos muskuļus, tie zaudē tonusu un vairs nespēj tik cieši sarauties. Tā ietekmē āda pakāpeniski izlīdzinās, grumbas zaudē savu dziļumu, āda konkrētajās zonās kļūst gluda.
  • Injekcijas neietekmē muskuļu vielmaiņu un apasiņošanu, pārējā sejas muskulatūra strādā kā parasti, tādēļ sejas izteiksme nemainās. Muskuļi un nervu šķiedras savu aktivitāti atgūst vidēji  pēc 6 mēnešiem.

Vai procedūra ir sāpīga?

Procedūru veic ar smalku mikroadatu, tāpēc sāpes ir ļoti niecīgas un pat jutīgiem pacientiem nekāda anestēzija nav nepieciešama.

Pēc procedūras

  • Pēc procedūras tūdaļ var doties savās gaitās.
  • Pirms procedūras ārsts informē arī par iespējamām blaknēm. Tās ir ļoti reti un pārejošas, tomēr pacientam ir jāzina visi riski.
  • Var gadīties, ka injekciju vietās veidojas sīki zilumi. Tie pāris dienu laikā izzūd, ejot sabiedrībā, tos var vienkārši noslēpt ar dekoratīvo kosmētiku.
  • Dažiem pacientiem mēdz būt galvassāpes, miegainība, nogurums, bet tas katram ir individuāli.

Cik noturīgs ir iegūtais pretgrumbu efekts?

Pirmo efektu var  redzēt 2-5 dienas pēc procedūras,  pilnībā iegūtais efekts ir vērojams pēc 12-14 dienām.

Precīzi efektivitātes ilgumu noteikt nav iespējams. Vidēji tas saglabājas  3-7 mēnešus, bet tas ir atkarīgs gan no pacienta vecuma, gan vielmaiņas īpatnībām, gan dzīvesveida. Klīniskie pētījumi apstiprina, ka pēc atkārtotām injekcijām efekts ar katru reizi ir noturīgāks un ilgāks, jo konkrētajā zonā muskuļi atslābst un laika gaitā izzūd pieradums veidot kokrētas sejas izteiksmes.

Mazina pārmērīgu svīšanu

Botulīna toksīna injekcijas izmanto arī hiperhidrozes jeb pastiprinātas svīšanas novēršanai. Preparāts samazina sviedru dziedzeru aktivitāti. Visbiežāk injekcijas veic padusēs, plaukstās un pēdās.

Preparāta devu ārsts aprēķina individuāli katram  pacientam.

Vai ir kādi ierobežojumi

Trīs dienas pēc injekcijām ir jāatsakās no alkohola lietošanas, intensīvas fiziskās slodzes, karsēšanās pirtī, vannā un saulē. Kamēr nav pilnībā iegūts vēlamais efekts ( 12- 14 dienas ) nav ieteicams injicētās zonas pakļaut masāžai un citām intensīvas iedarbības procedūrām. Tas viss palīdzēs preparātam lokāli iedarboties un labi paveikt savu uzdevumu.

CENRĀDIS

Medicīnas centrs ARS
Skolas iela 5, Rīga
Tālr. + 371 67 201 007