Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Būtiski jautājumi ķīmijterapeitam

Nozīmētā ķīmijterapija bieži rada daudz neskaidru jautājumu, vēlmi padziļināti pārbaudīt savu veselību vai uzzināt cita speciālista viedokli. Individuālu onkologa – ķīmijterapeita konsultāciju var saņemt ARS Diagnostikas klīnikā.

Iveta KUDABA, onkoloģe, ķīmijterapeite, Rīgas Stradiņa universitātes Iekšķīgo slimību katedras asociētā profesore, medicīnas zinātņu doktore konsultē onkoloģiskos pacientus ar ļaundabīgiem audzējiem, kuriem nepieciešama specifiska medikamentoza jeb sistēmiska ārstēšana.

Kas ir ķīmijterapija?

Ķīmijterapija ir medikamentoza ļaundabīgo audzēju ārstēšana, kurā tiek izmantotas dažādas metodes un zāles, kas iznīcina ļaundabīgo audzēju šūnas un novērš to nekontrolētu augšanu. Klasisko ķīmijterapiju papildina vairāki efektīvi terapijas veidi – mērķterapija, imūnterapija, hormonterapija, molekulāro marķieru izmantošana u.c., kas ļauj būtiski pagarināt dzīves ilgumu un nodrošina labāku dzīves kvalitāti.

Zāles organismā var ievadīt dažādos veidos – vēnā, muskulī, zem ādas, tās var lietot arī iekšķīgi – tablešu formā. Zāļu darbība ir vērsta ne tikai uz pašu audzēju, bet arī uz tā metastāzēm, lai novērstu un ierobežotu to tālāku attīstību un izplatību. Ārsts, kurš specializējies ļaundabīgo audzēju ārstēšanā ar ķīmijterapijas līdzekļiem, ir onkologs ķīmijterapeits. Ārstēšana notiek specializētos centros – gan pilna laika stacionārā, gan dienas stacionārā.

Jautājumu virknes

Daudzām zālēm ir dažādas blakusparādības, ārstu ikdienas  pieredze liecina, ka pacientiem par zāļu lietošanu un ārstēšanas iespējām ir ļoti daudz jautājumu. Stacionārā, kur pacientu ir daudz, laiks ir ierobežots un ne vienmēr ir iespējams padziļināti izrunāt pilnīgi visus interesējošos jautājumus, kliedēt mītus un neskaidrības par ķīmijterapijas ietekmi uz dzīves kvalitāti.

Kad pieteikties individuālai konsultācijai?

Ja pirms ķīmijterapijas kursa, tā laikā vai arī pēc ārstēšanās kursa ir daudz būtisku, neskaidru jautājumu, ja ir vēlme papildus padziļināti pārbaudīt savu veselību, vai uzzināt cita speciālista viedokli,  to var izdarīt ARS Diagnostikas klīnikā, kur var pierakstīties uz onkologa – ķīmijterapeita konsultāciju.

Daudziem vēža pacientiem un viņu tuviniekiem ir vajadzīgs ilgāks laiks un personīgāka saruna par ķīmijterapijas izvēli, par tās nepieciešamību, par ķīmijterapijas norisi, zāļu lietošanu, to iespējamām blakusparādībām, kā ar tām tikt galā, kā palīdzēt sev, par dzīvesveidu ķīmijterapijas laikā, par tās ietekmi uz pacientu dzīvildzi un dzīves kvalitāti utt. Te bez steigas individuāli var izskaidrot lietas, kas nav saprotamas. Turklāt te netraucē pārējo vēža pacientu radītais stress, ko izraisa negatīvi noskaņotu slimnieku pieredzes stāsti. Personiska saruna dod lielāku drošības sajūtu, turklāt zinošs pacients spēj sasniegt ievērojami labākus ārstēšanas rezultātus

Onkologs – ķīmijterapeits nepieciešamības gadījumā var nozīmēt papildus izmeklēšanu, padziļinātās analīzes un papildus izmeklējumus.

Zināšanai:

Onkoloģe, ķīmijterapeite Iveta Kudaba  konsultē latviešu, krievu un angļu valodās.

Konsultācijas notiek

ARS Diagnostikas klīnikā
Jāņa Asara ielā 3, Rīgā
Lūdzam iepriekš pieteikties pa tālruni  67 201 007