Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Kā sevi pasargāt no gripas?  

Ārsts-terapeitsSkaidro Medicīnas centra ARS terapeite, ģimenes ārste Dr. Lāsma Četverga

Pirmais, ar ko vajadzēja sākt jau pirms kāda laika, ir  vakcinācija. Tā noteikti būtu jāveic vismaz tiem, kuri strādā sabiedriski aktīvās vietās, kur apgrozās daudz cilvēku. To vajadzēja veikt tiem, kam ir hroniskas saslimšanas, sievietēm, kuras plāno grūtniecību vai gaida bērniņu, kā arī viņu tuviniekiem.

Otrais, veselībai vajadzīga laba bāze. Būtu jāsāk ar pamatlietām – regulāras, fiziskas aktivitātes vismaz 20 minūtes svaigā gaisā, labs miegs vismaz 7-8 stundas, pilnvērtīgs un daudzveidīgs uzturs, kurā ir pietiekams daudzums C vitamīna. Ir svarīgi dzert pietiekami daudz šķidruma un pēc iespējas samazināt stresa līmeni, kas būtiski ietekmē mūsu imūno sistēmu. Ja šīs lietas ir sakārtotas, tad varam sākt domāt par  specifiskāku profilaksi.

Gripas profilaksei.

Dabiski produkti.
Ir pierādīts, ka imunitāti palīdz uzturēt dzērvenes, ķiploki, upenes, medus, ingvers, citrusaugļi, sīpoli, lociņi un pasargā mūs no vīrusa saslimšanām. Vienīgi tos vajadzētu profilaktiski uzņemt katru dienu, nevis tikai tad, kad mēs esam slimi. Slimošanas laikā mēs sadzeramies litriem upeņu sulas, saēdamies n-tās ķiploku maizītes un tad mums paliek slikti- slikta dūšā, vēdera sāpes. Ir jāievēro mērenība!

Vitamīni un minerālvielas.
Virkne pētījumu pierāda, ka C vitamīns lielās devās  palīdz nomākt vīrusu vairošanos un dalīšanos, tāpēc to var lietot pamanot pirmos vīrusu/gripas simptomus.  C vitamīns var būt gan dabisks avots, gan tablešu veidā (kā katram ērtāk un izdevīgāk), vienīgi jāvēro, lai tas nekairina kuņģi. C vitamīnu vīrusu laikā var lietot profilaktiski vismaz 1000mg katru dienu.  Ir pierādīts, ka, uzņemot cinku katru dienu, tas palīdz mūsu imunitātei strādāt, nomākt vīrusu vairošanos. Tas der ne tikai gripas vīrusiem, bet arī visām augšējo elpceļu respiratorām infekcijām.

Kā gripas slimniekiem neinficēt veselos?

Gripa pārvietojas gaisa pilienu un kontaktu ceļā. Visbiežāk slims cilvēks inficē apkārtējos ar savu šķaudīšanu un klepošanu, jo baciļi izplatās metra rādiusā, kā arī kontaktu ceļā, izplatot baciļus ar savām rokām. Mēs visbiežāk klepojam un šķaudām, aizliekot roku mutei priekšā, bet tā mēs visus savus vīrusa baciļus paturam vienas vai otras rokas plaukstā. Pēc tam mēs paši ar savām rokām pārvietojam baciļus tālāk, pieskaroties lietām, durvju rokturiem u.tml. Kad nāk nākošais cilvēks, kurš ir vesels, viņš pieskaras atstātajiem baciļiem, pēc tam pieliekot rokas sev klāt, inficē sevi.  Tāpēc ir svarīgi bieži mazgāt rokas.

Ikvienam vajadzētu iemācīties klepot un šķaudīt elkoņa ielokā un mazgāt rokas pēc deguna šņaukšanas.

Tiem, kuri jau ir saslimuši, ir jāiet mājās ārstēties, nevis jāpaliek  slimot darbā, inficējot pārējos savus kolēģus!

Noteikti vajadzētu vēdināt telpas – gan mājās, gan darbā, un īpaši tur, kur apgrozās daudz cilvēku. Gripas vīrusam visvairāk patīk sauss gaiss, tieši tāds, ko rada centrālapkure, tāpēc ik pa laikam vajadzētu atvērt logu, lai telpā ienāk dabīgais mitrums.

Vakcinācija palīdz!

Vēl var potēties pret gripu, arī grūtnieces to var darīt. Kamēr nav gripas epidēmijas pīķis, vakcīna paspēs uzsākt savu darbību un dos rezultātu. Ir daudz pretinieku šai vakcinācijai, uzskatot, ka vakcīna 100% nepasargā. Jā, tas tiesa, vakcīna nepasargā 100%. Mēs varam saslimt ar šo infekciju, bet tas notiek daudz īsākā laikā, daudz vieglāk un ar mazākām komplikācijām. Diemžēl saslimšana ar gripu notiek strauji un tai mēdz būt diezgan nopietnas komplikācijas, piemēram, vidusauss iekaisumi, deguna blakus dobuma iekaisumi, plaušu karsoņi, kas var beigties ar ne visai pozitīvu iznākumu.

Gripas simptomi: gripai raksturīgs pēkšņs sākums. Līdzīgi kā ieslēdzot gaismu tā uzreiz sāk degt, tā arī sākas gripa– tai nav prelūdijas, nav ievada, kā tas mēdz būt ar citiem augšējo elpceļu vīrusiem, kad lēnām sākas nespēks. Gripas gadījumā visbiežāk sākumā ir galvassāpes, augsta T, muskuļu sāpes, izteikts nespēks.

Medicīnas centrs ARS
Skolas iela 5, Rīga, Latvija
Tālr. 67 201 007
www.ars-med.lv