Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Jaunums – digitālā mamogrāfija ar tomosintēzi

Agrīna krūts vēža diagnostika ar digitālās mamogrāfijas iekārtu Hologic Selenia Dimensions, ko nodrošina unikāla tomosintēzes tehnoloģija.  

Jauno tehnoloģiju iespējas

Zinātnes un medicīnisko tehnoloģiju attīstība piedāvā aizvien jaunākas izmeklēšanas metodes, lai krūts vēzi sievietēm atklātu pēc iespējas agrīnākā stadijā. Krūts vēža diagnostikā joprojām populārākā un informatīvākā metode ir mamogrāfija.

Mamogrāfija ar tomosintēzi

Radioloģe – diagnoste Dr.Biruta Rasma Vagule

Stāsta radioloģe – diagnoste Dr. Biruta Rasma VAGULE:

Diemžēl krūts vēzis kļūst aizvien «jaunāks». Lai mazinātu krūts audzēju risku, ikvienai sievietei ir profilaktiski jāseko līdzi savai veselībai, un jo īpaši krūšu veselībai, visa mūža garumā.

Līdz šim veicot tradicionālo mamogrāfijas izmeklējumu, bija ļoti grūti atklāt nelielus audzējus krūts dziedzeru audos ar mamogrāfiski blīvu struktūru, kas biežāk mēdz būt gados jaunām sievietēm. Ierobežoto mamogrāfijas iespēju dēļ bieži vien papildus vajadzēja veikt ultrasonogrāfiju (USG) vai magnētisko rezonansi (MR).

Pasaulē krūšu izmeklēšanai jau dažus gadus sekmīgi izmanto digitālo mamogrāfiju ar tomosintēzi. Tomosintēzes tehnoloģija ir efektīvākais sasniegums mamogrāfijas metodes attīstībā pēdējo 30 – 40 gadu laikā. Tomosintēze nodrošina īpašas diagnostikas priekšrocības sievietēm ar mamogrāfiski blīvu krūšu struktūru un paver agrīnas diagnostikas iespējas, ko nevar veikt ar tradicionālo mamogrāfiju.

Sievietēm pēc 40 gadu vecuma mamogrāfiju vajadzētu veikt reizi 2 gados! Savlaicīga diagnostika palīdz atklāt krūts vēzi ļoti agrīnā stadijā un ļauj to veiksmīgi ārstēt.

Ar jauno mamogrāfijas iekārtu Hologic Selenia Dimensions tiek veikta:

  • Mamogrāfija – krūšu dziedzeru 2D izmeklējums, kas ļauj izmeklēt krūtis dažādās pozīcijās. Iegūtie attēli tiek digitāli apstrādāti un saglabāti arhīvā, lai, veicot atkārtotus izmeklējumus nākotnē, ir iespēja tos salīdzināt un analizēt.
  • Mamogrāfija ar tomosintēzi – padziļināta krūšu dziedzeru izmeklēšana ar kombinēto metodi ( tāpēc to dēvē arī par Combo izmeklējumu), kas apvieno 3D un 2D izmeklējumus. Viena izmeklējuma laikā tiek veikti divi izmeklējumi – digitālā mamogrāfija (2D) un padziļināta izmeklēšana, izmantojot mamogrāfiju ar tomosintēzi (3D). Kombinētā mamogrāfijas metode ar tomosintēzi ir ievērojami precīzāka, tā ļauj daudz agrīnāk atklāt aizdomīgas izmaiņas un iespējamās patoloģijas krūts dziedzeros.
Mamogrāfija ar tomosintēzi Mamogrāfija ar tomosintēzi

Kā notiek izmeklējums?

Abus 3D un 2D izmeklējumus veic vienas kompresijas laikā. Vispirms veic padziļinātu izmeklējumu ar tomosintēzi – krūts dziedzera skenēšanu pa slāņiem– ar soli 1mm. Rentgena stars pārvietojas pār izmeklējamo krūti 150 leņķī, veicot rentgena uzņēmumu sēriju, no kuriem tiek veikta matemātiska 3D rekonstrukcija, radot digitālu attēlu, kas ļauj sīki un detalizēti izvērtēt krūts dziedzeri. Tūlīt pēc tomosintēzes izmeklējuma automātiski tiek veikta parastā 2D digitālā mamogrāfija un dažu sekunžu laikā digitālā programma radiologam sniedz perfekti savietojamu 2D un 3D attēlu. Unikāla attēlveidošanas tehnoloģija palīdz iegūt krūšu dziedzeru izmeklējumus trīs dimensiju attēlos, kas veidojas no dažādiem projekcijas leņķiem.

Zināšanai:

Tomosintēze ir rentgenoloģisks izmeklējums, kas palīdz detalizēti izvērtēt neskaidrus veidojumus krūts dziedzeros.

*Tomos no grieķu valodas tulkojumā nozīmē šķēles.

SVARĪGI!!!

  • Tā kā piena dziedzera audu struktūra mainās, svarīgi izmeklējumu – mamogrāfiju ar tomosintēzi veikt, laikā no 5. līdz 12. menstruālā cikla dienai.
  • Izmeklējums netiek veikts grūtniecības laikā!
  • Pacientēm ar krūšu implantiem ir nepieciešams ārsta nosūtījums un implanta sertifikāts!

Tomosintēzes priekšrocības, salīdzinot ar standarta mamogrāfiju:

  • Viena izmeklējuma laikā var veikt gan padziļināto 3D izmeklēšanu, gan 2D.
  • Palielinās krūts audzēja agrīnas diagnostikas iespējas, ko nebūtu iespējams atklāt ar standarta 2D mamogrāfiju izteikta krūšu blīvuma dēļ.
  • Līdz pat 40 % palielinās invazīvā krūts vēža diagnostika.
  • Līdz 27 % palielinās visa veida krūts audzēju primārā (sākotnējā) diagnostika.
  • Par 15% tiek samazināts kļūdaino jeb tā dēvēto viltus pozitīvo izmeklējumu skaits, kur iespaidu par audzēja esamību rada dažādais krūts dziedzera audu izskats.
  • 3D izmeklējuma laikā var apskatīt un detalizēti izvērtēt atsevišķas krūts daļas. Tas ļauj iegūt ievērojami precīzāku izmeklējumu, nekā 2D attēlā.
  • Iekārta pati attēlā piefiksē un automātiski marķē aizdomīgās struktūras, lai ārsts tām pievērstu īpašu uzmanību.
  • 3D izmeklējums samazina atkārtotas mamogrāfijas nepieciešamību.

Jaunās Hologic Selenia Dimensions iekārtas plusi:

  • Izmeklējums ir nesāpīgs, to veic ar kustīgu lāpstiņu, kas pielāgojas krūts formai. Atbilstoši sievietes auguma fizioloģiskajām īpatnībām iekārta pati fiksē spēku, ar kādu nepieciešams saspiest iekārtas lāpstiņas. Automātiski tiek piemeklēts arī krūšu izmeklējuma laukums, ietverot visu dziedzeri līdz pat krūts galam.
  • Ir uzlabots komforts un ievērojami samazināta rentgena apstarojuma deva izmeklējuma laikā. Vienai projekcijai izmeklējums ilgst tikai 4, 5 sekundes.
Mamogrāfija ar tomosintēzi Mamogrāfija ar tomosintēzi

Pēc izmeklējuma

Mamogrāfijas izmeklējumā iegūtos attēlus izvērtē ārsts – radiologs, kurš izsniedz detalizētu aprakstu un slēdzienu. To var saņemt nedēļas laikā, steidzamos gadījumos – tūdaļ pēc izmeklējuma.

Zināšanai: diagnostiskās mamogrāfijas rezultātus izvērtē viens radiologs, bet valsts apmaksātā skrīninga mamogrāfijas rezultātus vienmēr pārbauda divi radiologi.

Izmeklējuma cenas:

  • Sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem – valsts apmaksātā krūšu dziedzeru skrīninga izmeklējuma ietvaros – ar Nacionālā Veselības dienesta (NVD) uzaicinājuma vēstuli – izmeklējums ir BEZ MAKSAS
  • Ar ārsta-speciālista norīkojumu – cenrādis
  • Izmeklējumu apmaksā apdrošināšanas kompānijas (atkarībā no polises veida).

Cik bieži jāveic mamogrāfija ar tomosintēzi?

  • Sievietēm pēc 35 gadu vecuma, ja ģimenes anamnēzē ir krūts audzējs (ja vairāki pirmās un otrās pakāpes asinsradinieki slimojuši ar kādu no endokrīniem audzējiem, turklāt saslimuši ar to agrīnā vecumā, tas ir, jaunāki par 40 – 50 gadiem) mamogrāfiju jāveic reizi gadā!
  • Sievietēm pēc 40 gadu vecuma mamogrāfiju jāveic reizi 2 gados!
  • Sievietēm no 50 līdz 69 gadiem valsts apmaksātā krūšu dziedzeru skrīninga izmeklējuma ietvaros – ar Nacionālā Veselības dienesta (NVD) uzaicinājuma vēstuli – izmeklējums ir BEZ MAKSAS!

Adrese:

Medicīnas centra ARS filiāle ARS Diagnostikas klīnika

  • Jāņa Asara ielā 3, Rīga
  • Mamogrāfija un Mamogrāfija ar tomosintēzi:
    • Pieteikties izmeklējumam zvanot pa tālr.: +371 672 01 007
    • Informācija par izmeklējumu rezultātiem: +371 66 929 750

Izmeklējumus apraksta radiologi – diagnosti:

Dr. Daina Greiškalna

Kā atrast ARS Diagnostikas klīniku?

Mamogrāfija ar tomosintēzi

Cenrādis