Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Atklājam renovēto Sarkanā Krusta slimnīcas ēku – ARS slimnīcu

Pēc vairāku gadu vērienīgiem rekonstrukcijas darbiem vēsturiskā, pirms 110 gadiem celtā Sarkanā Krusta slimnīca Grīziņkalnā (Jāņa Asara ielā 3, Rīga) vēra durvis jaunajām stacionāra telpām un konsultāciju nodaļai jaunajās ARS slimnīcas telpās.

Ēkas rekonstrukcijas 1. kārta veikta, ieguldot SIA “Medicīnas sabiedrība “ARS”” privātos līdzekļus un sadarbojoties ar valsts attīstības finanšu institūciju “Altum” un Swedbank. Tas ir pirmais solis daudzfunkcionāla slimnīcas kompleksa izbūvei nākotnē. Šobrīd, ievērojot Eiropas standartus un tendences pacientu un darbinieku labbūtības nodrošināšanai ārstniecības procesā, arhitektoniski vērtīgā ēka, kurai piešķirts Reģionālas nozīmes kultūras pieminekļa statuss, atdzimstot ieguvusi gan visaugstākā līmeņa medicīnas tehnoloģijas un pacientam draudzīgu interjeru, gan Zaļajam kursam atbilstošus, Latvijā medicīnas būvēs iepriekš nelietotus inženiertehniskos risinājumus.

Pateicoties ARS valdes priekšsēdētāja Māra Andersona neatlaidībai, degsmei un aizrautībai, sapnis par slimnīcas atdzimšanu, kura būtu ievērojams ieguldījums Latvijas medicīnā, ir kļuvis par realitāti. Kā norāda pats valdes priekšsēdētājs: “Meistarība un jaunākās tehnoloģijas – šo divu pamatkomponentu apvienojums spēj sniegt iespējami agrīnu diagnostiku un ārstēšanu. ARS misija ir celt Latvijas medicīnas nozares kvalitātes latiņu caur pasaules līmeņa tehnoloģijām, zinātni un jaunradi. Mūsu darbiniekus vieno tas, ka esam aizrautīgi meistari. Un meistarība dzimst tur, kur satiekas pieredze ar degsmi.”

Ar milzu cieņu pret oriģinālo projektu, vienlaikus meklējot risinājumus, kā ļaut ēkai atdzimt par modernu slimnīcu, atbilstošu augstākajām drošības, vides pieejamības un medicīnas tehnoloģiju prasībām, renovācijas projektu pēc “ARS” pasūtījuma izstrādājusi arhitekte Māra Ābele (Arhitektu birojs “Jaunromāns & Ābele”), būvniecības darbus veica SIA “Selva Būve”, būvuzraudzību nodrošināja SIA “Forma 2”.

Divās mūsdienīgi un ergonomiski iekārtotās operāciju zālēs, izmantojot minimāli invazīvas tehnoloģijas, tiks veiktas operācijas ginekoloģijā, uroloģijā, neiroķirurģijā, traumatoloģijā-ortopēdijā, mugurkaula un krūšu ķirurģijā, kā arī citas operācijas. Ēkas pirmajā stāvā ARS turpinās nodrošināt diagnostikas pakalpojumus, savukārt 2. stāvā, tāpat kā tas tiek nodrošināts arī ARS poliklīnikā Skolas ielā, būs iespēja saņemt ārstu konsultācijas uroloģijā, ginekoloģijā, otolaringoloģijā, krūšu veselībā u.c.

Sarkanā Krusta slimnīcas galvenā ēka būvēta 1909. – 1912. gadā pēc Frīdriha Šefela projekta un pirmie pacienti tajā tika uzņemti 1919. gadā. Ēka paplašināta 1933. gadā pēc Aleksandra Kinklāva projekta, izbūvējot blakus esošos korpusus. Pēdējais kapitālais remonts slimnīcas ēkām tika veikts 1974. gadā, bet 1995. gadā slimnīcu slēdza. Pakāpenisku Sarkanā Krusta slimnīcas galvenā korpusa atjaunošanu Medicīnas sabiedrība “ARS” uzsāka 2010. gadā, sešus gadus vēlāk ēkas renovētajā pirmajā stāvā atklājot ARS Diagnostikas klīniku.