Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

ARS Rehabilitācijas centram 2 gadu jubileja!

Oktobrī ar lepnumu svinam Medicīnas centra ARS filiāles ARS Rehabilitācijas centra divu gadu jubileju. Šis mums ir bijis ļoti veiksmīgs divu darbības gadu periods, kuru uzsākām jaunās telpās – pašā Rīgas centrā Brīvības ielā 39. Par senās, leģendām apvītās ēkas pārbūvi un ARS Rehabilitācijas centra projekta izveidi rūpējās arhitektu birojs “Jaunromāns un Ābele”.

Lūk, biroja vadošās  arhitektes Māras Ābeles atmiņas, kā tas viss sākās.

 “ Tas patiešām bija liels gods izveidot pilnīgi jaunas telpas Medicīnas centra ARS filiālei –  ARS Rehabilitācijas centram. Tas atrodas pašā Rīgas sirdī, leģendārajā Sniķera namā, ko radījis viens no izcilākajiem latviešu arhitektiem Eižens Laube. Šis nams ir īsts arhitekta meistarstiķis, kas apvieno tradīcijas un inovācijas vienuviet, t.i. eklektisma stila iezīmes fasādē ar funkcionālismu gan stilā, gan arī inovatīvu konstruktīvo risinājumu. Turklāt to vainago vēl kāds kultūrvēsturisks fakts- tieši šajā ēkā padomju gados bija izvietota Rīgas lietišķās mākslas vidusskola, kurā vairāku paaudžu mākslinieki un dizaineri, mācoties „lietišķajos” ieguva savu pirmo skolu. Arī es, stikla mākslas nodaļā.

Mums tika uzticēts samērā grūts uzdevums – vienā ēkā apvienot daudzos speciālistu kabinetus pacientu pieņemšanai, kā arī procedūru telpas, kas līdz šim atradās dažādās Medicīnas centra ARS vietās – gan centrālajā ēkā, gan filiālēs.

ARS Rehabilitācijas centrs ir izkārtots divos stāvos. Visgrūtāk bija nodrošināt dienas gaismu katra stāva vidus daļā – tieši tur, kur apmeklētāji ienāk klīnikā no kāpņu telpas.

Lai iegūtu gaismu un sauli no Brīvības ielas lielajiem logiem, mēs radījām rūpīgi pārdomātu telpu plānojumu un mērķtiecīgi izvietojām gaismu caurlaidošas stikla durvis, tā panākot efektu, ka apmeklētāji nejūtas kā kastē.

Ēkā pēc pārbūves 20.gadsimta sākumā bija zudušas jelkādas interjera iezīmes. Bija palikusi tikai kāpņu telpa, četras ārsienas un daži nesošie stabi. Lai kaut nedaudz radītu sajūtu par ēkas stilu un tās vēsturi, interjerā izmantojām dažus paņēmienus, kas ir raksturīgi 30. gadiem – durvis ar plašiem stiklojumiem un horizontālu spraišļojumu, krāsotu dekoratīvo joslu uz sienām un ģeometriski lauzītas virsmas gan paneļiem uz apkalpošanas letēm, gan tajās vietās, kur atrodas visas ēkas nesošās kolonnas. Interjerā spēlē tikai forma, nav nekā lieka.

Medicīnas centra ARS valdes priekšsēdētāja Māra Andersona aizraušanās ar senām un labām lietām ļāva fizikālās terapijas zāli aprīkot ar veco laiku mēbelēm, kas saglabājušās no fizikālās terapijas nodaļas pirmsākumiem. Tagad tur ir gruntīgi krēsli, galdi, dvielīšu plaukts un laika skaitītāji, kas tika rūpīgi atjaunoti un turpinās pildīt savu funkciju vēl vairākus gadu desmitus.

Kā reveranss periodam, kad es te pati mācījos stikla nodaļā, publiskajā zonā galvenos akcentus veido stikla mākslas darbi. Šo sienas dekoru  autors ir stikla mākslinieks Artis Nīmanis, bet uzrakstu Ars medica magna est ir veidojusi stikla nozares māksliniece Ramona Pēkšēna.

Kopā ar Medicīnas centra ARS komandu mēs esam radījuši vietu, kur patīkamās un ērtās telpās cilvēki zinošu speciālistu vadībā var atgūt visiem tik svarīgo kustību prieku!”