Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Medicīnas centrs ARS godam nosvin jaunās slimnīcas spāru svētkus!

Rīgā, Jāņa Asara ielā 3 soli pa solim turpinās jaunās Medicīnas centra ARS daudzprofilu slimnīcas atjaunošana.

Šo piektdien, 4.08.2023. ar lepnumu iezīmējām nākamo soli – nosvinējām spāru svētkus. Latvijā ir pieņemts mājas saimniekiem kopā ar meistariem svinēt spāru svētkus, citādi jumiķi vainaga vietā jumta kārts galā mēdz uzkārt vecas bikses vai zābaku. Vainagu pin no ozola lapām, kā izturības un ilgmūžības simbolu.

Uz svarīgo brīdi bija pulcējušies visi, kas pielikuši savu roku ēkas tapšanā – arhitekti “Jaunromāns&Ābele”, būvnieks SELVA BŪVE, jumta konstrukciju meistari “Būvuzņēmums Restaurators”, būvuzraugi FORMA 2, būvkonstrukciju projektētāji ARENSO un paši mājas saimnieki – Medicīnas centra ARS valdes priekšsēdētājs Māris Andersons un viņa komanda.

Māris Andersons, valdes priekšsēdētājs, Medicīnas centrs ARS
“Šogad Medicīnas centrs ARS svin 35 gadu gadskārtu, un mēs aizsākam jaunu posmu, rekonstruējot vēsturisku medicīnas ēku, lai pārveidotu to par modernu Medicīnas centra ARS slimnīcu. Mēs vēlamies šeit izveidot mūsdienīgu 21. gadsimta slimnīcu, atbilstoši mūsu darba stilam – vēsturisko pieredzi apvienojot ar modernām iekārtām un tehnoloģijām, mēs radīsim jaunu  koncepciju veselības aprūpē. Šeit varēs just stabilitāti un cauri gadsimtiem klātesošu medicīnas elpu. Darbi mērķtiecīgi rit uz priekšu un šodien mēs jau redzam noteiktu virzību finiša taisnē.
Būvniecību mēs uzsākām jau 2021. gadā un plānojam jaunās ARS slimnīcas telpas nodot ekspluatācijā 2023. gada beigās.
Nākošajā posmā paredzēts slimnīcas ēku izveidot par medicīnas centru. Slimnīcas 1. kārtā paredzēts izveidot 3 operāciju zāles, intensīvās terapijas palātu un 12 pēcoperācijas palātas. Paplašināsim ambulatorās ārstēšanas klāstu, izveidojot jaunus ārstu-speciālistu konsultāciju kabinetus ar dažādām procedūru un manipulāciju iespējām.
Kopējā ARS klīnikas platība ir nedaudz vairāk par 2000 kvadrātmetriem.”

Māra Ābele, vadošā arhitekte, arhitektu birojs – Jaunromāns un Ābele
“Medicīnas centra ARS rekonstruētās klīnikas spāru svētki iezīmē Rīgas pilsētas vēsturiskajā medicīnas kvartālā lielākās būves atjaunošanu – tas ir jauns sākums. Tam ir ļoti būtiska nozīme, jo arī vēsturiski šeit ir bijis medicīnas kvartāls – no pirmskara laika šeit bija Sarkanā Krusta žēlsirdīgo māsu skola un Ortopēdijas un protezēšanas centrs, Latvijas Amerikas acu centrs, kas te atrodas jau vairāk nekā 30 gadu. Medicīnas centra ARS jaunā klīnika ir kā enkura būve šajā medicīnas kvartālā un beidzot mēs svinam spāru svētkus! Rīgas pilsētas iedzīvotāji redz, ka Grīziņkalna medicīnas kvartāls atgūst jaunu elpu un te būs lielāka rosība, nekā līdz šim. No arhitektu viedokļa – mēs ļoti priecājamies, ka varam piedalīties Medicīnas centra ARS klīnikas radīšanā, turklāt – vietā, kur jau vēsturiski kopš 1919.gada ir atradusies slimnīca. Mūsu redzējumā tas ir absolūti ilgtspējīgs projekts, jo mēs izmantojam un rekonstruējam ēku, kas jau te atrodas, mēs nenojaucam ēku un nebūvējam jaunu, mēs dodam ēkai otru mūžu – tas precīzi atbilst mūsdienu būvniecības labākajiem standartiem. Te būs  moderna slimnīca, kurā varēs just stabilitāti, elpu “cauri laikiem” – atbilstoši Medicīnas centra ARS darba stilam, ar modernām iekārtām un tehnoloģijām, mūsdienīgu piegājienu veselības aprūpē, izmantojot know how principu – izmantojot esošos resursus, atjaunojam veco slimnīcu, izmantojot vietējo ražotāju resursus (kokmateriālus – logi un durvis ir ražoti Latvijā). Grīziņkalna medicīnas kvartāla jaunā būve ir svarīga visai Rīgas pilsētai. Mēs kā arhitekti (Jaunromāns&Ābele) kopā ar pasūtītāju (Medicīnas centrs ARS) būsim radījuši ēku, kurā līdztekus sadzīvos vairāk nekā 100 gadu sena vēsture ar mūsdienīgiem risinājumiem. Tā laikmetīgi iekļausies pilsētas vidē.”

Kārlis Innuss, namdaris, Latvijas vadošie jumta konstrukciju meistari “Būvuzņēmums Restaurators”
“Ikdienā mūsu uzņēmums specializējas uz restaurāciju – vecu, sarežģītu ēku un jumtu konstrukciju atjaunošanu. Arī Medicīnas centra ARS jaunās klīnikas jumts ir rekonstrukcija, tomēr tā bija apjomīga, sarežģīta, ar mūsdienīgām metodēm īstenota jauna jumta būvniecība. Mēs strādājām ar ļoti lielām masīvkoka sijām, tradicionāli seniem izmēriem, iespaidīgiem jumta apjomiem, veicot restaurāciju. Tas bija liels un radošs izaicinājums, kas ir nesis gaidīto rezultātu un gandarījumu”

Rolands Orlovskis,  valdes priekšsēdētājs, SIA ”Selva Būve”
“Esam gandarīti, ka tieši mēs turpinām iesākto, jo Selva Būve jau 2015.gadā veica ARS Diagnostikas klīnikas 1.kārtas pārbūvi. Mums, kā būvniekiem, šis objekts ir īpaši nozīmīgs, jo varam būt klātesoši gan vēsturiskās Sarkanā krusta slimnīcas, gan sabiedrībai noderīgas ēkas atjaunošanā. Spāru svētki būvniekiem vienmēr ir kā svarīgs atskaites punkts, tas ir signāls, ka objekta būvniecībā sākas noslēguma  fāze, un jau drīz medicīnas darbinieki un klienti varēs izbaudīt, iespējams, modernākās klīnikas Baltijā sniegtās iespējas.”

Lai jaunās spāres un vainags mirdz!

Ēkas rekonstrukcija notiek ar Swedbank un Altum līdzfinansējumu projekta “ Slimnīcas ēku kompleksa pārbūve par medicīnas centru” ietvaros. Kopējās projekta izmaksas plānotas 6 000 000 eiro apmērā. Būvdarbus plānots pabeigt līdz 2023. gada beigām.