Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Apsteidz dzemdes kakla vēzi!

Latvijā saslimstība un mirstība no dzemdes kakla vēža joprojām ir viena no augstākajām Eiropā, tāpēc mediķi neatlaidīgi aicina rūpēties par savu veselību, veikt valsts apmaksātās profilaktiskās pārbaudes, lai uzturētu labu dzīves kvalitāti.

Kā atbildīgi rūpēties par savu veselību, skaidro Medicīnas centra ARS ginekoloģe, kolposkopijas speciāliste Asoc. prof., Dr.med. Jana ŽODŽIKA, viena no kolposkopijas metodes tradīciju atjaunotājām Latvijā, Eiropas Kolposkopijas Federācijas ģenerālsekretāre

Kāda ir saslimstība ar dzemdes kakla vēzi Latvijā?

Dzemdes kakla vēzis pēc krūts vēža ir otra biežāk sastopamā ļaundabīgā audzēja saslimšana sievietēm vecumā līdz 45 gadiem. Šī ļaundabīgā slimība skar jaunas sievietes reproduktīvajā vecumā.

Situācija ir skarba. Latvijā saslimstība un mirstība no dzemdes kakla vēža joprojām ir viena no augstākajām Eiropā, tāpēc aicinu visas mūsu valsts sievietes izmantot vēža skrīninga programmas iespējas. Tās ietvaros sievietēm  vecumā no 25 līdz 70 gadiem Nacionālais veselības dienests sūta uzaicinājumu veikt dzemdes kakla pārbaudi, nodrošinot nepieciešamo izmeklēšanu un ārstēšanu par valsts līdzekļiem.

 Kas izraisa dzemdes kakla vēzi? Kā tas apdraud reproduktīvo veselību?

Dzemdes kakla vēzi izraisa cilvēka papilomas vīruss. Izvairīties no šīs infekcijas palīdz vakcinācija, vēlams pirms dzimumdzīves uzsākšanas. Latvijā vislielākā saslimstība ir vecuma grupā virs 40 gadiem, tas nozīmē, ka dzemdes kakla vēzis var skart sievietes reproduktīvās veselības un dzīves plaukumā, kad tiek plānota grūtniecība, ir tikko piedzimuši bērni, un tas ir aktīvākais periods profesijā. Ir svarīgi zināt, ka dzemdes kakla vēzis ir viena no tām retajām slimībām, kuru var apsteigt un novērst tās rašanos.

Kā to var atklāt?

Te izmanto divu veidu algoritmus – viens ir citoloģijas skrīnings sievietēm no 25 līdz 29 gadiem, otrs – primārā cilvēka papilomas vīrusa skrīnings no 30 līdz 70 gadiem.

Kāds ir algoritms primārā cilvēka papilomas vīrusa skrīningam no 30 līdz 70 gadiem?  

Ja ir pozitīvi augsta riska CPV un ir izmaiņas jebkuros citoloģijas rezultātos (ASCUS, LSIL, AGUS, HSIL, ASC-H), tad veic kolposkopiju. Ja izmaiņu nav, citoloģiju atkārto pēc viena gada. Un, ja tad ir jebkurš izmainīts citoloģijas rezultāts, veic kolposkopiju, bet, ja nav konstatētas izmaiņas, tad gaida nākamo uzaicinājumu, – pēc trim gadiem. Ja ir malignizācija, tad jādodas pie onkoginekologa.

https://www.kolposkopija.lv/skrinings

Kas ir kolposkopija?

Kolposkopija ir diagnostikas metode, ko izmanto, lai diagnosticētu un ārstētu dzemdes kakla pirmsvēža izmaiņas. Šī ir obligāta dzemdes kakla priekšvēža diagnostikas metode. Lai apstiprinātu/noraidītu diagnozi, veic biopsiju – paņem audu paraugus, nosūta uz laboratoriju, kur tiek precīzi noteikta priekšvēža izmaiņu esamība un pakāpe. Ja citoloģisko analīžu rezultāts neatbilst normai, kolposkopija kalpo kā zelta standarts, lai precizētu diagnozi un tālāko ārstēšanu. Kolposkopijas izmeklējumā būtiska loma ir ārsta kompetencei un pieredzei, jo tā ir subjektīva izvērtēšanas metode. Tā ir lielā mērā atkarīga arī no kolposkopa aparāta jutības, precizitātes un kvalitātes. Ieteicams šo izmeklējumu veikt medicīnas iestādēs, kur strādā kolposkopijā sertificēti ginekologi, kuri katru dienu aprūpē lielu skaitu sieviešu ar dzemdes kakla priekšvēža slimībām, tā uzturot savu kompetenci un arī pakalpojumu kvalitāti. Piemēram, Medicīnas centra ARS ginekologi – kolposkopijas speciālisti vienā nedēļā katrs veic aptuveni 20 kolposkopijas procedūru.

https://arsmed.lv/sieviesu-konsultacija/ginekologiskie-izmeklejumi/kolposkopija/

Kā ārstē dzemdes kakla šūnu izmaiņas?

Ja izmeklējumā konstatē augsta riska pirmsvēža izmaiņas, lai nākotnē nerastos ļaundabīga problēma, nozīmējam nelielu operāciju – dzemdes kakla elektroekscīziju – izmainīto dzemdes kakla gļotādas daļiņu izgriešanu. To veic ARS dienas stacionārā, izmantojot vietējo atsāpināšanu un tajā pašā dienā var doties mājās. Kontroles analīzes pēc ekscīcijas ir jāveic pēc 6-8 mēnešiem –no dzemdes kakla ņem paraugus citoloģiskai un augsta riska CPV testēšanai. Ja abas analīzes ir normas robežās, turpmāki specifiski izmeklējumi vairs nav nepieciešami. Ja atklājas izmaiņas, tad veic kolposkopijas kontroli.

https://arsmed.lv/dienas-stacionars/ginekologiskas-operacijas/dzemdes-kakla-konizacija/

Kas ir svarīgi dzemdes vēža profilaksē?   

Ļoti būtiska ir vakcinācija. To nodrošina valsts ar efektīvu vakcīnu pret deviņiem cilvēka papilomas vīrusa tipiem. Vakcinācija jāveic gan meitenēm, gan zēniem. Meitenēm šo vakcīnu valsts apmaksā no 12 līdz 18 gadiem, zēniem no 12 līdz 14 gadiem. Tas ir ļoti būtiski, jo cilvēka papilomas vīruss skar abus dzimumus. Tas var izraisīt ne tikai dzemdes kakla, sievietes ārējo dzimumorgānu ļaundabīgas slimības, bet arī anālā apvidus, vīriešiem dzimumlocekļa, arī rīkles, balsenes ļaundabīgas izmaiņas. Daudzu pētījumu un valstu pieredze rāda, ka abu dzimumu vakcinācija ievērojami samazina šī vīrusa izplatību.

Saudzējiet sevi un savus tuviniekus!

Medicīnas centrs ARS
Sieviešu konsultāciju nodaļa
Skolas iela 5, Rīga
Tālr.: (+371) 672 01 061