Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

ARS Diagnostikas klīnikā iepazīstina ar Baltijā pirmo digitālo PET/CT iekārtu

Ar svinīgu prezentācijas pasākumu ceturtdien, 16. maijā Medicīnas centra ARS Diagnostikas klīnikā Rīgā, Jāņa Asara ielā 3 ir prezentēta pirmā digitālā Philips Vereos PET/CT iekārta Baltijā. Jaunā iekārta, kas ir vienīgā arī Centrālajā un Austrumeiropā, ļaus speciālistiem daudz kvalitatīvāk veikt izmeklējumus pacientiem ar onkoloģiskām, hematoloģiskām kā arī atsevišķām neiroloģiskām, kardioloģiskām un citām slimībām.

Prezentācijas pasākumā Medicīnas centra ARS valdes priekšsēdētājs Māris Andersons uzsvēra, ka jaunā iekārta nodrošinās pilnīgi jaunu kvalitātes standartu agrīnā vēža diagnostikā un pacientu drošībā. Digitālā iekārta uzstādīta, pateicoties veiksmīgai un ilggadējai sadarbībai ar kompāniju Philips, turklāt tādas pagaidām nav nekur citur Baltijā, un tā ir arī vienīgā Centrālajā un Austrumeiropā.

Digitālā PET/CT iekārta ir viena no modernākajām izmeklēšanas ierīcēm pasaulē, kas ar pozitronu emisijas tomogrāfijas (PET) un datortomogrāfijas (CT) metožu palīdzību ļauj veikt detalizētus onkoloģisko saslimšanu izmeklējumus. ‘’PET/CT izmeklējums ir viena no precīzākajām vēža diagnostikas metodēm, kas iegūtos PET un CT attēlus apvieno, sniedzot ātru un precīzu ieskatu slimības procesa izplatībā,’’ uzsver radioloģe-diagnoste Marika Kalniņa. ‘’Tam ir ļoti būtiska nozīme turpmākajā terapijā, jo ar PET/CT izmeklējumu iespējams pamanīt agrīnas izmaiņas šūnu vielmaiņā, kad pārmaiņas šūnu struktūrā vēl nav pat redzamas. Tāpat šis izmeklējums spēj atrast vēža šūnu perēkļus visā ķermenī.’’ Digitālo tehnoloģiju izmantošana dod iespēju būtiski samazināt saņemtā starojuma devu izmeklējuma laikā, tādējādi saudzējot pacientu.

PET/CT izmeklējums tiek nozīmēts, ja pacientam ir diagnosticēts ļaundabīgs audzējs vai arī ir nepieciešams novērtēt ārstēšanas efektivitāti pēc operācijas vai ķīmijterapijas. Lai gan medicīnā PET/CT izmeklējums tiek izmantots onkoloģisko slimību izmeklēšanā, tomēr aizvien vairāk šī metode tiek izmantota arī kardioloģijā, neiroloģijā un citās nozarēs. Kopš 2018. gada PET/CT izmeklējumu onkoloģijas pacientiem apmaksā arī Nacionālais veselības dienests (NVD), ja pacientam ir ārstu konsīlija lēmums par izmeklējuma nepieciešamību. Valsts apmaksātais izmeklējums ir pieejams arī Medicīnas centrā ARS un tiek pilnībā apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem, padarot pakalpojumu daudz pieejamāku.

Digitālā PET/CT iekārta, kā arī cita ARS Diagnostikas klīnikā pieejamā mūsdienīgā aparatūra un ārstu izcilā profesionalitāte Medicīnas centram ARS ļāvuši iegūt references centra statusu Centrālajā un Austrumeiropā. Līdz ar references statusa iegūšanu, ARS Diagnostikas klīnikas speciālisti ir kvalificēti darbam ar jaunajām un mūsdienīgajām iekārtām apmācīt ne tikai speciālistus Latvijā, bet arī visā Eiropā. ‘’Esmu gandarīts, ka jaunās un mūsdienīgās tehnoloģijas mūsu klīnikā ne tikai ļauj nodrošināt mūsu pacientiem augstākās kvalitātes medicīnisko aprūpi, bet arī sniedz savu ieguldījumu medicīnas attīstībā visā Eiropā,’’ teic Māris Andersons.

Projekts īstenots sadarbībā ar Swedbank un finanšu institūcijas Altum atbalstu.