Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Kolposkopija – atslēga efektīvai dzemdes kakla vēža diagnostikai

Pasaulē daudzās valstīs kolposkopija tiek piedāvāta kā „zelta standarts” izmeklēšanā visām tām pacientēm, kurām ir izmainītas onkocitoloģiskās analīzes atbildes, lai precizētu diagnozi un tālāko iespējamo ārstēšanu. Šī metode tiek izmantota arī Medicīnas centrā ARS.

Medicīnas centrā ARS Sieviešu konsultāciju nodaļā kolposkopijas izmeklējumā izmanto jaunākās paaudzes  kolposkopu Olympus OCT- 500 ar paplašinātām augstas kvalitātes attēla palielinājuma iespējām, kas nodrošina iespējami precīzu un agrīnu dzemdes kakla diagnostiku un ārstēšanu.

Ar dzemdes kakla vēža diagnostikas iespējām iepazīstina ginekoloģe, kolposkopijas speciāliste Asoc.Prof., Dr.med. Jana ŽODŽIKA  

Kāpēc ir jāpiedalās dzemdes kakla vēža skrīninga programmā?

Latvijā saslimstība un mirstība no dzemdes kakla vēža joprojām ir viena no augstākajām Eiropā, tāpēc aicinām visas mūsu valsts sievietes izmantot vēža skrīninga programmas iespējas. Tās ietvaros pēc 25 gadu vecuma reizi trijos gados Nacionālais veselības dienests sūta uzaicinājumu veikt dzemdes kakla pārbaudi, nodrošinot nepieciešamo izmeklēšanu un ārstēšanu par valsts līdzekļiem. Izmeklējuma mērķis ir regulāri veikt citoloģisko analīzi, lai savlaicīgi noteiktu priekšvēža šūnu esamību. Papilomas vīrusa izraisītās dzemdes kakla šūnu pirmsvēža izmaiņas nav ļaundabīgas, bet neārstētas tās apmēram 10 gadu laikā var pārvērsties ļaundabīgā audzējā. Citoloģiskā analīze ir parastā dzemdes kakla uztriepe. No dzemdes kakla paņem audu paraudziņu laboratoriskai šūnu analīzei, ko sauc par citoloģiju. Ja analīzēs tiek atklātas izmaiņas, tām ir nepieciešama apstiprinoša diagnostika, tad ir jāveic padziļināts izmeklējums – kolposkopija. To nozīmē arī tad, ja ginekoloģiskās apskates laikā ir redzamas dzemdes kakliņa izmaiņas vai tā asiņošana.

Kas ir kolposkopija? Kā to veic?

Kolposkopija palīdz precizēt, vai dzemdes kaklā ir priekšvēža pārmaiņas, paņemt audu paraugus analīzei, un veiktu ārstēšanu. Šī ir obligāta dzemdes kakla priekšvēža diagnostikas metode. Apskate ir līdzīga parastai vizītei pie ginekologa. Kolposkops – binoklim līdzīgs mikroskops uz statīva – atrodas 20–28 cm no sievietes, ar to nepieskaras ķermenim. Dzemdes kaklu apstrādā ar speciālu šķidrumu, kas, apskatot dzemdes kaklu izteiktā palielinājumā, palīdz atklāt, kur un cik lielas ir šūnu izmaiņas.  Lai apstiprinātu/noraidītu diagnozi, veic biopsiju – paņem audu paraugus, nosūta uz laboratoriju, kur tiek precīzi noteikta priekšvēža izmaiņu esamība un pakāpe. Kolposkopija ir nesāpīga, tā var būt mazliet nepatīkama.

Ja ir nozīmēta kolposkopija, kur to veikt? Cik liela nozīme ir ārstu pieredzei?

Kolposkopija ir subjektīva izvērtēšanas metode, tāpēc tā ļoti lielā mērā ir atkarīga gan no kolposkopa aparāta jutības, precizitātes, kvalitātes, gan arī no izmeklējuma veicēja kompetences. To ieteicams veikt medicīnas iestādēs, kur strādā kolposkopijā sertificēti ginekologi, kuri katru dienu aprūpē lielu skaitu sieviešu ar dzemdes kakla priekšvēža slimībām, tā uzturot savu kompetenci un arī pakalpojumu kvalitāti. Medicīnas centra ARS ginekologi – kolposkopijas speciālisti vienā nedēļā katrs veic aptuveni 20 kolposkopijas procedūru.

Kā notiek dzemdes kakla izmainīto šūnu ārstēšana, vai to veic slimnīcā?

Izmaiņas dzemdes kaklā likvidē, minimāli skarot veselos audus. Nelielo operāciju veic ARS dienas stacionārā, izmantojot vietējo atsāpināšanu un tajā pašā dienā var doties mājās. Kontroles analīzes pirmajā gadā veic divreiz, pēc tam reizi gadā 9 gadus pēc kārtas, pēc tam – reizi trijos gados.

Zināšanai:

Dzemdes kakla vēža profilaktiskā pārbaude* (skrīninga analīzes) jāveic sievietēm 25-70 gadu vecumā ik pēc trim gadiem.
*Ar Nacionālā Veselības dienesta uzaicinājuma vēstuli analīzes veic arī Medicīnas centrā ARS, jāmaksā tikai par ārsta konsultāciju.

Kolposkopijas izmeklējumus veic:

Plašāku informāciju par kolposkopijas izmeklējumu skaties Latvijas Kolposkopijas biedrības mājas lapā.

Cenrādis