Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Sāpes vēderā – noskaidro iemeslu!

Sāpes vēderāSāpēm vēderā var būt ļoti daudz iemeslu, turklāt daži spēj radīt nopietnus draudus cilvēka veselībai.

Tāpēc nebūtu prātigi aizrauties ar pašārstēšanos – tautas medicīnu vai aptiekā nopērkamajiem bezrecepšu preparātiem, bet doties pie ārsta un iegaumēt, ka precīzas diagnozes uzstādīšana ir speciālista kompetence. Gastroenterologa skatījumā ir daudz vietu, kur var rasties sāpes – kuņģis, aizkuņģa dziedzeris, tievā zarna, resnā zarna utt. Tomēr sāpes vēderā var radīt arī muskuļu vai nervu sāpes, kas ir cieši saistītas ar problēmām mugurkaulā, tās var izraisīt arī plaušu karsonis, infarkts, kā arī citas veselības problēmas. Lai noteiktu īsto sāpju iemeslu un tā nopietnību, gastroenterologs pacientam uzdod daudz un dažādus jautājumus, piemēram, vai sāpes ir ēšanas laikā, pirms vai tūlīt pēc ēšanas, kur tieši sāp, cik bieži utt.
Sāpes vēderā uztver nopietni, jo tās var signalizēt par iekšējo orgānu funkciju traucējumiem. Stāsta Medicīnas centra ARS gastroenterologs, sertificēts endoskopists Dr. Sabri ABDELMASĪ.

Izplatītākie vēdera sāpju iemesli:

  • Sāpes vēdera apvidū un kreisajā paribē varētu radīt pankreatīts -aizkuņģa dziedzera iekaisums (ļoti bieži pēc ballītēm vai svinībām).
  • Helikobaktērijas infekcija, gastrīts vai čūla.
  • Vēdera pūšanās, jo gāzes spiež un rada spazmas.
  • Sāpes var signalizēt par nopietnām problēmām, piemēram, ja nosprostojas resnā zarna. To var radīt gan kāds veidojums, gan psiholoģiskas problēmas, kas bremzē zarnu darbību.
  • Ļoti spēcīgas, lēkmjveidīgas sāpes labajā paribē ar stipriem drebuļiem un sliktu dūšu, pat līdz vemšanai visbiežāk ir saistītas ar žultspūšļa problēmām.
  • Viens no izplatītākajiem iemesliem ir pretiekaisuma līdzekļu lietošana. Piemēram, cilvēkam bieži sāp galva un tāpēc viņš regulāri lieto pretsāpju tabletes. Tāpat ļoti spēcīgus pretiekaisuma līdzekļus lieto pēc traumām. Nav nekādas starpības – medikamentu iešpricē vai lieto tablešu veidā, tā kaitēju300ms kuņģim ir vienāds. Ja kuņģa gļotādas aizsardzībai nelieto speciālus medikamentus, kas sargā gremošanas traktu, tā iekaist un sāp. Drīz vien veidojas plašs iekaisums, gļotādā attīstās tādi kā nobrāzumi, var būt arī asiņošana, veidoties čūlas. Kuņģi un tievo zarnu ļoti slikti ietekmē regulāra aspirīna lietošana.

Ko darīt?

Akūtas sāpes. Ja sāpes vēderā ir stipras, lēkmjveidīgas un nepāriet, ir svīšana, smaguma sajūta sirds apvidū, nespēks, paaugstināta temperatūra, vemšana ar asiņu piejaukumu, caureja (vairākas reizes dienā) ar/bez asins piejaukumu, asiņošana, tad nekavējoties vajadzētu izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību. Iespējams, ka sāpes izraisa iekšēja asiņošana, dziļa čūla, smaga infekcija/saindēšanās, kas nopietni apdraud cilvēka dzīvību.

Hroniskas sāpes. Ja sāpes vēderā ir hroniskas, tomēr pārāk netraucē, noteikti vajadzētu konsultēties ar ārstu un veikt padziļinātus izmeklējumus, lai neradītu dzīvībai bīstamu slimību attīstības risku. Īpaši tad, ja pēdējā laikā ir vērojams, piemēram, neskaidrs svara zudums vai mainīga vēdera izeja (caureja mijas ar aizcietējumiem) – tas varētu būt nopietns signāls, ka vajadzētu pārliecināties, vai nav kāds ļaundabīgs audzējs. Diemžēl cilvēki bieži vien nāk ļoti novēloti. Ja vēderā kaut kas laiku pa laikam iesāpas, labāk vienu reizi pārbaudīt, nekā mocīties neziņā, kas gan tur ir.

Izmeklēšanas metodes:

  • Laboratoriskas asins un urīna analīzes, kas atklāj, ir/nav iekaisums, infekcija vai citas patoloģiskas izmaiņas.
  • Ja ir aizdomas par žultspūšļa problēmām, ļoti noderīga ir vēdera dobuma ultrasonogrāfija un datortomogrāfija.
  • Ja ir sāpes un dedzināšanas sajūta kuņģī, sāpes vēdera augšdaļā, vemšana ar asiņu piejaukumu, aizdomas par čūlu vai audzēju attīstību, veic gastroskopiju – barības vada, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas (sākuma daļas) izmeklēšanu. Medicīnas centrā ARS šo izmeklējumu veic ar jaunākās paaudzes videoendoskopijas iekārtu Olympus EVIS EXERA III, kas ļauj ne tikai detalizēti apskatīt barības vada, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas gļotādu, bet arī vienlaikus veikt diagnostiskas un medicīniskas manipulācijas, piemēram, noņemt polipus, ārstēt asiņojošu čūlu, veikt biopsiju – paņemt gļotādas audu paraugus, lai izvērtētu audzēju risku, kā arī precizētu helikobaktērijas infekciju.
  • Ja sāpes ir vēdera dobuma lejas daļā, sāpīga vēdera izeja ar asiņu piejaukumu, sāpīgas spazmas, ko rada vēdera pūšanās, aizcietējumi, tad ir nepieciešama kolonoskopija, kas ļauj kvalitatīvi novērtēt resnās un taisnās zarnas gļotādu. Arī to veic ar jaunākās paaudzes videoendoskopijas iekārtu Olympus EVIS EXERA III. Procedūra nav sāpīga, tās laikā var veikt arī dažādas diagnostiskas un ārstnieciskas manipulācijas, piemēram, paņemt gļotādas paraugus analīzēm, veikt polipektomiju – likvidēt polipus, apturēt asiņošanu u.c. Lai izvairītos no jebkāda diskomforta, izmeklējumu veic vieglā, īslaicīgā narkozē.

VIDEO: