Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

ARS Kodolmedicīnas klīnika uzsāk digitālās scintigrāfijas izmeklējumus

Šajā rudenī ARS Kodolmedicīnas klīnikā (Gardenes ielā 13, Āgenskalns, Rīga) uzsāks veikt izmeklējumus ar jaunu digitālo scintigrāfijas iekārtu CZT SPECT/CT.

Ar jaunajām iespējām iepazīstina ARS Kodolmedicīnas klīnikas vadītāja, radioloģe Dr. Marika Kalnina:

“Mūsu rīcībā ir jaunākās paaudzes scintigrāfijas iekārta ar CZT tipa detektoriem un zemu datortomogrāfijas devu, kas nodrošina izmeklējumu attēlus ar augstāku diagnostisko vērtību nekā iepriekšējās iekārtas.

No 4. novembra mūsu klīnikā būs iespējams veikt virkni scintigrāfijas izmeklējumu, ko apmaksās arī Nacionālais veselības dienests:

  • Skeleta scintigrāfiju ar SPECT/CT
  • Nieru dinamisko scintigrāfiju
  • Vairogdziedzera scintigrāfiju
  • Epitēlijķermenīšu scintigrāfiju SPECT/CT
  • Miokarda perfūzijas scintigrāfiju SPECT/CT
  • Plaušu perfūzijas/ventilācijas SPECT/CT
  • Pirofosfāta scintigrāfiju u.c.

Būs pieejami arī maksas scintigrāfijas izmeklējumi.

Izmeklējumu plānošanu, veikšanu un interpretāciju veiks pieredzējusi kodolmedicīnas ārstu, radiologu, kardiologu, radiologa asistentu, fiziķu un koordinatoru komanda, kas ir specializējušies šajā jomā un lepojas ar 15- 20 gadu darba pieredzi kodolmedicīnā. Miokarda slodzes testus ar SPECT/CT veiks specializējušies radiologi un kardiologi dr. Barbara Vītola un dr. Milāna Sorokina. Mēs tādējādi palīdzēsim atrisināt sasāpējušo scintigrāfijas pieejamības jautājumu Latvijā”.

Zināšanai: uz scintigrāfijas izmeklējumiem, ko uzsāksim veikt 4. novembrī, iesakām pierakstīties savlaicīgi – jau tagad to iespējams izdarīt:

Kas ir scintigrāfija jeb SPECT/CT

Scintigrāfija (SPECT/CT) ir kodolmedicīnas diagnostikas metode. Tās nosaukums cēlies no latīņu vārda scintilla, kas nozīmē – dzirkstele.

Izmeklējuma laikā pacientam intravenozi ievada nelielu daudzumu radioaktīva izotopa, kas izdala gamma starus, lai tie, saskaroties ar SPECT/CT iekārtā esošajiem kristāliem, uzmirgotu un radītu gaismas signālu, kas veido diagnostisko attēlu.

Scintigrāfijas metodes īpašās priekšrocības

Scintigrāfija, salīdzinot ar tradicionālām izmeklēšanas metodēm, piemēram, ar datortomogrāfiju un magnētisko rezonansi, kas nosaka orgānu strukturālas izmaiņas, ir unikāla, ļoti jutīga metode, kas spēj noteikt audu un orgānu funkcionālās izmaiņas.

Būtiski nozīmīga scintigrāfijas metode ir:

  • onkoloģijā – kaulu metastāžu, kā arī kaulu un locītavu patoloģiju diagnostikā,
  • kardioloģijā, lai veiktu sirds muskuļa apasiņošanas un asins plūsmas mērījumus,
  • šo metodi plaši izmanto:
    • vairogdziedzera mezglu funkciju izvērtēšanai,
    • lai izvērtētu katras nieres funkcijas atsevišķi,
    • epitēlijķemenīšu adenomu diagnostikā,
    • plaušu funkciju izvērtēšanai u.c.

Vai nav kaitīgs?

Scintigrāfijā lietotajam radioaktīvajam izotopam ir vājš starojums, tas ir mazāks par saņemto starojumu citos, piemēram, datortomogrāfijas izmeklējumos. No ievadītajām vielām nav novērotas alerģiskas reakcijas. Scintigrāfijas plaušu izmeklējumus var veikt arī grūtniecēm.

Kas ir jāievēro pēc scintigrāfijas izmeklējuma?

Pēc izmeklējuma tūlīt var atgriezties ikdienas ritmā, droši vadīt auto, turpināt ikdienas gaitas. Ievadītā viela izdalās no organisma caur nierēm, tāpēc nākamās 24 stundas ieteicams dzert daudz šķidruma. Nekādi papildus drošības pasākumi sabiedrībā obligāti nav jāievēro, tomēr tiek rekomendēts dienā pēc izmeklējuma ilgstoši neuzturēties ciešā kontaktā ar grūtniecēm un maziem bērniem – tuvāk par vienu metru.

Ir nepieciešams ārsta nosūtījums

Uz vairogdziedzera scintigrāfijas izmeklējumu var nozīmēt ģimenes ārsts vai ārsts speciālists, uz citu orgānu izmeklēšanu nepieciešams speciālista nosūtījums.

Izmaksas

Valsts apmaksāto pakalpojumu programmas ietvaros scintigrāfijas izmeklējumu apmaksā  Nacionālais Veselības dienests, ar noteikumu, ka ārstam, kurš nosūta uz izmeklējumu, ir jābūt līgumattiecībās ar NVD, tad pacienta līdzmaksājums ir 4,00  EUR.

Ja uz izmeklējumu nozīmē ārsts, kuram nav līguma ar NVD, pacientam ir jāmaksā medicīnas iestādes noteiktā izmeklējuma cena pēc cenrāža, kas dažādiem scintigrāfijas izmeklējumiem ir atšķirīga.

Scintigrāfijas izmeklējumus veiks specializējušies radiologi un kardiologi:

ARS Kodolmedicīnas klīnika
Gardenes iela 13, Rīga
Pieteikties: