Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Jauna PET/CT iekārta Āgenskalnā – nozīmīgs ieguldījums onkoloģisko pacientu izmeklēšanā

Āgenskalnā atvērta otra digitālā PET/CT iekārta Latvijā – nozīmīgs ieguldījums onkoloģisko pacientu izmeklēšanā un mirstības mazināšanā.

PET/CT ir sistēmiski nozīmīgs izmeklējums, kas nodrošina mūsdienīgu onkoloģisko pacientu aprūpi. ARS klīnikās veicam vairāk nekā 200 izmeklējumu mēnesī, no kuriem lielu daļu sedz Nacionālais veselības dienests. ARS ir kļuvis par lielāko PET diagnostikas pakalpojumu sniedzēju Latvijā, par valstiski nozīmīgu kompetences centru, kopumā veic vairāk nekā 95% izmeklējumu valstī.

Paplašinām PET/CT diagnostikas iespējas

2024. gada pavasarī ARS Kodolmedicīnas klīnikā, kas atrodas Āgenskalnā, ir  uzstādīta jauna un mūsdienīga premium klases digitālā Philips Vereos PET/CT iekārta. Šī ir jau otra digitālā PET/CT diagnostikas iekārta, ko iegādājies Medicīnas centrs ARS.  Tā ir viena no modernākajām izmeklēšanas iekārtām pasaulē, kas ar pozitronu emisijas tomogrāfijas (PET) un datortomogrāfijas (CT) palīdzību ļauj veikt detalizētus onkoloģisko un neonkoloģisko (kardioloģisko, neiroloģisko, pulmonoloģisko, infekciju slimību, iekaisuma slimību u.c.) saslimšanu izmeklējumus.

PET/CT izmeklējums palīdz plānot pacientam piemērotāko ārstēšanas taktiku

ARS Kodolmedicīnas klīnikas vadītāja, radioloģe ar specializāciju kodolmedicīnā Dr. Marika Kalniņa: „Latvijā katru gadu ir vairāk nekā 11 400 jauni onkoloģisko slimību saslimšanas gadījumi un salīdzinoši augsta mirstība, –  esam Eiropā virs vidējā līmeņa, tāpēc  ir nepieciešams arvien lielāks PET izmeklējumu apjoms mūsu pacientiem. Astoņu gadu laikā esam izauguši līdz nepieciešamībai iegādāties otru PET diagnostikas iekārtu.

Pasaulē kopumā kodolmedicīnas izmeklējumu popularitāte profesionāļu vidū arvien pieaug – PET izmeklējumu skaits palielinās vidēji par 10% gadā. Arī Latvijā, mūsu ARS klīnikās, PET izmeklējumu skaits pagājušā gadā ir palielinājies par 27 %. Mēs cieši sadarbojamies ar visām Latvijas universitātes klīnikām un lielākajām reģionālajām slimnīcām, to vadošajiem speciālistiem. Ārsti aizvien vairāk novērtē PET metodes priekšrocības un ARS speciālistu unikālo kompetenci un pieredzi onkoloģisko un arī citu slimību diagnostikā. PET/CT izmeklējuma rezultāti būtiski ietekmē pacientu tālāko ārstēšanas taktiku. PET/CT ļauj labāk izvērtēt, kurš ārstēšanas veids pacientam ir piemērotāks. PET/CT ir sistēmiski svarīgs izmeklējums onkoloģijā, nozīmīgs posms onkoloģisko slimību pacientu aprūpē, tas palielina iespējas precīzāk mērķēt atbilstošāko terapiju, tādējādi palīdz sekmīgāk ārstēties un mazināt mirstību no onkoloģiskām slimībām.”

„PET/CT izmeklējums ir viena no precīzākajām vēža diagnostikas metodēm, kas apvieno iegūtos PET un CT attēlus, sniedzot ātru un precīzu ieskatu slimības procesa izplatībā,” skaidro  radioloģe Marika Kalniņa. „Tam ir ļoti būtiska nozīme turpmākajā terapijā, jo PET/CT izmeklējums palīdz pamanīt agrīnas izmaiņas šūnu vielmaiņā, kad pārmaiņas audu struktūrā, ko novērtē ar standarta metodēm, vēl nav redzamas. Šis izmeklējums spēj atrast vēža šūnu vai iekaisuma perēkļus visā ķermenī.”

PET/CT izmeklējums tiek nozīmēts, ja pacientam ir diagnosticēts ļaundabīgs audzējs vai arī ir nepieciešams novērtēt ārstēšanas efektivitāti pēc operācijas vai ķīmijterapijas, kā arī ja ir aizdomas, ka vēzis ir atgriezies. Lai gan biežāk PET/CT izmeklējums tiek izmantots onkoloģisko slimību izmeklēšanā, tomēr aizvien vairāk šī metode tiek izmantota arī kardioloģijā, neiroloģijā un citās klīniskajās nozarēs.

Apmaksā arī valsts

Kopš 2018. gada PET/CT izmeklējumu onkoloģijas pacientiem apmaksā arī Nacionālais veselības dienests (NVD), ja pacientam ir ārstu konsīlija lēmums par izmeklējuma nepieciešamību.
Kopš 2023.gada uz PET/CT var nosūtīt ārsts hematologs vai onkologs-ķīmijterapeits bez konsīlija lēmuma pacientus ar hematoloģisku slimību, melanomu vai seminomu. Valsts apmaksātais izmeklējums ir pieejams ARS klīnikās divu nedēļu laikā un tiek pilnībā apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem.

Mūs augstu vērtē arī pasaulē

Medicīnas centrs ARS kopš 2022. gada ir Eiropas kodolmedicīnas asociācijas akreditēts ekselences centrs un atjauno šo statusu katru gadu. Iegūstot references statusu, ARS klīniku PET/CT pakalpojums tiek standartizēts Eiropas līmenī. Tas nozīmē, ka pakalpojums ir tieši tikpat diagnostiski precīzs, kā citos labākajos universitāšu kodolmedicīnas centros Eiropā. Tas apstiprina mūsu PET komandas un speciālistu augstās darba spējas un darba kvalitāti. Mūsu darbu novērtē arī Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra, esam iesaistīti vairākos starptautiskos daudzcentru klīniskos pētījumos un ar pacientu laipnu piekrišanu veicam pasaules līmeņa pētniecību kopā ar citām attīstītajām valstīm. Tur mēs varam piedāvāt līdzvērtīgus datus, kas palīdz uzlabot pacientu izmeklējumu kvalitāti un dod pienesumu nozares attīstībai, jaunatklāsmei ne tikai Latvijā, bet arī pasaules mērogā.

Biežākās ļaundabīgās saslimšanas, kad tiek nozīmēts PET/CT:

  • Limfmezglu jeb asins vēzis
  • Plaušu, bronhu vēzis
  • Krūts vēzis
  • Resnās un taisnās zarnas vēzis
  • Melanoma
  • Prostatas vēzis (izmeklējums ar PSMA ligandu)
  • Dzemdes, dzemdes kakla un olnīcu vēzis
  • Sēklinieku vēzis
  • Kuņģa vēzis
  • Nieru un urīnpūšļa vēzis
  • Nezināmas lokalizācijas vēzis

Biežākās citas saslimšanas, kad lietojams PET/CT:

  • Neskaidrs drudzis, infekcijas avota un perēkļu diagnostika
  • Dažādu protēžu un implantētu ierīču infekcijas
  • Spondilodscītu diagnostika
  • Sarkoidoze, arī sirds sarkoidoze
  • Neirodeģeneratīvu saslimšanu diferencēšana
  • Epilepsijas diagnostika pirms operācijas
  • Miokarda dzīvotspējas diagnostika pēc infarktiem
  • Vaskulītu diagnostika

Attēlā no kreisās puses: PET/CT izmeklējumu ārstu un speciālistu komanda – galvenais radiogrāfers Reinis Kārklevalks, PET/CT pacientu koordinatore Silvija Baiba Pastva, radioloģe ar specializāciju kodolmedicīnā Dr Jeļena Kedrova, medicīnas fiziķe Vineta Vanaga, ARS Kodolmedicīnas klīnikas vadītāja, radioloģe ar specializāciju kodolmedicīnā Dr. Marika Kalniņa, medicīnas tehnoloģiju direktors Uģis Žilde.

PET/CT izmeklējumus veic:

  • ARS Kodolmedicīnas klīnika
    Gardenes iela 13, Rīga
  • ARS Diagnostikas klīnika
    Jāņa Asara iela 3

PET koordinatores tālr.nr. :(+371) 26 533 446
E-pasts: pet@arsmed.lv
www.ars-med.lv