Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Termoablācija – jauna vairogdziedzera mezglu ārstēšanas iespēja

Jaunums!

Jaunas iespējas vairogdziedzera mezglu ārstēšanā – bez operācijas

Medicīnas centrs ARS ir iegādājies inovatīvu radiofrekvences iekārtu, ar kuras palīdzību ir iespējams likvidēt vairogdziedzera mezglus bez ķirurģiskas operācijas.

 

Mezgli vairogdziedzerī tiek atrasti vairāk nekā 50% pieaugušo. Visbiežāk tie ir labdabīgi, tomēr tie spēj izraisīt gan dažādas nepatīkamas sajūtas, gan rada kosmētisku defektu.

Līdz šim vairogdziedzera mezglus likvidēja tikai ķirurģiski, veicot vairogdziedzera operāciju. Medicīnas centrs ARS ir iegādājies inovatīvu  radiofrekvences iekārtu, ar kuras palīdzību ir iespējams veikt vairogdziedzera mezglu radiofrekvences termoablāciju.  Šī metode ir jaunums, pirmā un vienīgā Latvijā. Arī Baltijā vairogdziedzeris šādi nav ārstēts.

Radiofrekvences ablāciju pasaulē sekmīgi izmanto dažādu ļaundabīgu audzēju ārstēšanai jau vairāk nekā 20 gadus, bet to dara slimnīcas apstākļos. Vairogdziedzera termoablāciju, ko veic dienas stacionārā, daudzās valstīs izmanto kā alternatīvu vairogdziedzera mezglu ķirurģijai, bet Korejā tā ir izvēles metode.

Kas ir radiofrekvences ablācija?

Radiofrekvences ablācija ir minimāli invazīva radioloģijas metode, kas nodrošina jaunas un efektīvas ārstēšanas iespējas. Tā ir labi piemērota labdabīgu mezglu ārstēšanai, kā arī tiem pacientiem, kam nav iespējama ķirurģiska vairogdziedzera mezglu ārstēšana. Šo procedūru veic ARS Dienas stacionārā. Pacientam nav nepieciešama ķirurģiska operācija, pēc kuras jāpaliek slimnīcā.

Procedūras pamatā ir augstas frekvences elektriskā strāva, kas tiek nogādāta precīzi audzējā, tādējādi to iznīcinot.

Kam tiek rekomendēta vairogdziedzera mezglu termoablācija?

Ar šo metodi likvidē tikai labdabīgus mezglus. Ar šo metodi drīkst likvidēt tikai tādus mezglus, no kuriem vajadzētu atbrīvoties, bet pacienti negrib vai nevar tos operēt. Ar termoablāciju drīkst likvidēt:

  • Mezglus, kas rada traucējumus- spiež uz balss saitēm un/vai barības vadu, sāp, traucē, rada diskomfortu u.c.
  • Mezglus, kas, izspiežoties uz āru, rada kosmētisku defektu.
  • Karstos mezglus, kas izraisa organisma vielmaiņas traucējumus.
  • Ja ir vairogdziedzera vēža recidīvs, t.i., ja operētam vairogdziedzerim parādījušies jauni mezgli, ko ir grūti atkārtoti operēt. Pašlaik primārus ļaundabīgos vairogdziedzera audzējus vēl neoperē.

Kā sagatavoties procedūrai

Uz procedūru nosūta ārstējošais ārsts, kurš par tās izvēli lemj kopā ar pacientu. Pacientam ir jābūt izmeklētam – pirms tam ir jāveic analīzes, jāveic punkcija, lai apstiprinātu, ka mezgls labdabīgs. Nepieciešams arī elektrokardiogrammas (EKG) izmeklējums.

Procedūras norise

  • Pacients atrodas guļus. Lai mazinātu diskomfortu, tiek veikta lokāla anestēzija, tāpat kā pie zobārsta. Ja nepieciešams, to var papildināt ar intravenozu atsāpinošu injekciju.
  • Ultrasonogrāfijas kontrolē vairogdziedzera mezglā tiek ievadīta speciāla adata. Tā ir tievāka nekā tā, ko dur vēnā, noņemot analīzēm asinis.
  • Radiofrekvences ģenerators rada noteiktas frekvences svārstveida elektromagnētisko lauku, kas, izlādējoties caur cilvēka organismu, rada lokālu karstumu. Tas sakarsē adatas galu apmēram līdz 60 – 70 grādiem un sadedzina mezglu. Plānojot procedūru, vairogdziedzera mezgls tiek sadalīts vairākās zonās, ko apstrādā soli pa solim mainot adatas vietu.
  • Procedūras ilgums ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, parasti tā ilgst 2- 20 minūtes.

Zināšanai: ja ir vairāki mezgli vairogdziedzerī, likvidē vienu. Vienā procedūrā var likvidēt vienu mezglu.

Plusi:

  • Radiofekvences procedūra nesamazina vairogdziedzera funkcionālās spējas, tā ir galvenā priekšrocība salīdzinot ar ķirurģisku operāciju.
  • Nav rētas, nav plašu griezienu. Vizuāli redzamas tikai viena adatas dūriena pēdas.
  • Procedūru veic ARS Dienas stacionārā, pēc pāris stundām var iet mājās.

Pēc procedūras

Ierobežojumu pēc procedūras nav, rekomendē uzmanīgāk – dzīvot.
Izplatītākā komplikācija – var būt pārejošs balss aizsmakums, kas var ilgt pat dažas nedēļas. Uz kakla dūriena vietā var būt asinsizplūdums, tas uzsūcas tāpat kā jebkurš zilums.

Kādi ir procedūras rezultāti, uz ko pacients var cerēt?

Termoablācijas mērķis ir samazināt mezgla masu un apjomu. Pēc procedūras apmēram pusgada laikā turpinās mezgla samazināšanās, ātrāk tas norit tieši pirmajā mēnesī tūdaļ pēc procedūras. Kopumā procedūras rezultātu var novērtēt pēc 6- 12 mēnešiem.

Cenrādis 

Medicīnas centrs ARS
Skolas iela 5, Rīga
Tālr. 67 201 007
www.ars-med.lv