Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Transrektālā prostatas USG un prostatas biopsija

Lai pārliecinātos, vai prostatu nav skārušas ļaundabīgas izmaiņas, ir jāveic biopsija. Tā ir mūsdienīga metode, kas palīdz iegūt prostatas audu paraugus laboratoriskai izmeklēšanai.

Mūsdienīgs risinājums

Priekšdziedzeris jeb prostata atrodas tieši blakām taisnajai zarnai, tāpēc tā izmeklēšanai izmanto transrektālo prostatas ultrasonogrāfiju, – tas nozīmē, ka prostatu apskata caur taisno zarnu, izmantojot speciāli šim izmeklējumam izveidotu ultraskaņas zondi. To ievada 5 – 6 cm dziļumā taisnajā zarnā. Ja nepieciešams, izmeklējuma laikā veic biopsiju – paņem audu paraugus, lai veiktu analīzes. Tas ir svarīgi onkoloģisko vai citu slimību diagnostikai.

Transrektālā prostatas USG un prostatas biopsija

Izmeklējums ilgst 15-20 minūtes.
Procedūru kabinetā pacients guļ uz kušetes uz kreisajiem sāniem. Ārsts radiologs pacientam taisnajā zarnā ievada pirksta izmēra zondi, lai aplūkotu prostatu, veiktu mērījumus, un, ja to ir nozīmējis ārstējošais urologs, veic biopsiju. Prostatas biopsiju veic ar tievu adatu, ko ar speciālas ierīces palīdzību vairākas reizes ļoti ātri ievada priekšdziedzerī, lai iegūtu audu paraugus no dažādām priekšdziedzera vietām. Audu paraugus nosūta uz laboratoriju histoloģiskai izmeklēšanai.

Zināšanai:

Dažkārt var būt diskomfots zondes ievadīšanas brīdī, ko mazina dziļa elpošana un atslābināšanās. Veicot biopsiju, adatas dūriena laikā ir jūtamas nelielas, īslaicīgas sāpes.

Pēc prostatas biopsijas procedūras:

  • Iespējama ir neliela diskomforta sajūta.
  • No taisnās zarnas pēc biopsijas var izdalīties neliels daudzums gļotu vai asiņu.
  • Urīnā vai sēklas šķidrumā var būt neliels asiņu piejaukums. Parasti tas pāriet 1- 2 dienu laikā.
  • Ja ir paaugstināta temperatūra – virs 38° C un/vai drudzis un asiņošana vai urīna aizture, jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība vai jāvēršas tuvākajā stacionārā pie dežūrārsta.
  • Ieteicams savlaicīgi lietot ārsta izrakstītos medikamentus.

Rezultāti

Biopsijas rezultātus var uzzināt pēc 10 – 14 dienām. Rekomendējam konsultēties pie sava ārstējošā urologa un precizēt tālāko ārstēšanās taktiku.

Zināšanai:

Medicīnas centrā ARS prostatas biopsiju veic urologs Dr. Kirils IVANOVS

ARS Diagnostikas klīnika
Jāņa Asara iela 3, Rīga
Tālr.: +371 66 929 750 vai +371 67 201 007