Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Anesteziologs

Anesteziologs

Anesteziologs ir ārsts, kas nodrošina anestēziju – sniedz iespēju nejust sāpes ķirurģisku operāciju, diagnostisku, ginekoloģisku, terapeitisku un citu procedūru laikā. Ārsts medikamentozi padara manipulācijas pēc iespējas mazāk sāpīgas, mazina pacienta stresu, tādējādi atvieglo cita profila speciālistu veiktās manipulācijas.

Anesteziologs nodrošina pacienta dzīvības procesu uzturēšanu operācijas laikā. Ārsts seko, lai pacienta organisms darbotos normāli, noņem sāpes, aizvieto šķidrumu, rūpējas par organisma termoregulāciju, kontrolē dzīvībai svarīgās funkcijas – sirdsdarbību, asinsspiedienu, elpošanu, smadzeņu un nieru funkcijas, kā arī palīdz mazināt sāpes pēc operācijas.

Kad ir nepieciešama anesteziologa konsultācija?

  • Ja paredzēta operācija
  • Ja paredzēti diagnostiskie izmeklējumi, ko veic vispārējā vai daļējā anestēzijā

Kā sagatavoties vizītei pie anesteziologa?

Dodoties vizītē pie anesteziologa, līdzi jāņem pēdējā laikā veiktās laboratoriskās analīzes un izmeklējumu apraksti. Noteikti ir jāsagatavo informācija par lietotajiem medikamentiem. Tas ārstam palīdz iegūt maksimāli daudz informācijas, kas atvieglo piemērotākās anestēzijas metodes un medikamentu izvēli.

Kā notiek vizīte?

Ārsts iepazīstas ar pacienta veselības stāvokli, pārbaužu un analīžu rezultātiem, slimības vēsturi, plānotās operācijas vai medicīniskās manipulācijas veidu un izvērtē, vai anestēzija konkrētam pacientam ir iespējama un pieļaujama. Iespējams, ka ārsts lūgs aizpildīt anketu un/vai uzdos dažus papildus jautājums, kas palīdz izvērtēt pacienta individuālās īpatnības. Anesteziologs izvērtē arī varbūtējos narkozes riskus, izvēlas katram pacientam atbilstīgu un pieļaujamu anestēzijas veidu, izstrādā individuālu anestēzijas plānu. Visus jautājumus anesteziologs pārrunā ar pacientu un ārstu, kas veic operāciju vai izmeklējumu.

Lai operācija/izmeklējums noritētu sekmīgi:

  • Anesteziologs palīdz izvēlēties vispiemērotāko anestēzijas veidu.
  • Anesteziologs pareizi sagatavo pacientu pirms operācijas/izmeklējuma un iepazīstina ar režīmu pēc operācijas.
  • Anesteziologs sniedz vispārēju informāciju par anestēziju veidiem un individuāli konsultē par izvēlēto anestēziju, lai mazinātu psiholoģisko diskomfortu pirms operācijas/izmeklējuma.
  • Anesteziologs rūpējas par pacientu pirms un pēc operācijas/izmeklējuma.

Medicīnas centrs ARS Dienas stacionārā ķirurģisko operāciju atsāpināšanai izmanto vispārējo anestēziju vai spinālo anestēziju.

Zināšanai:

Vispārējā anestēzija – pasākumu komplekss, kad ar zāļu ievadīšanu organismā (vēnā un caur elpošanas ceļiem), panāk apziņas un sāpju sajūtas zudumu, kā arī muskuļu relaksāciju, radot nepieciešamos apstākļus operācijas veikšanai. Pirms narkozes vienmēr vēnā ievada kanili, kas nodrošina pastāvīgu iespēju operācijas gaitā ievadīt medikamentus. Ievadot anestēzijas vielas, apziņa atslēdzas un iestājas miegam līdzīgs stāvoklis visu operācijas laiku. Caur masku vai dziļāk elpošanas ceļos ievadītu speciālu caurulīti ieelpas gaisam pievada papildus skābekli un vajadzības gadījumā nodrošina pilnvērtīgu mākslīgu elpināšanu. Elpceļos (visbiežāk trahejā) ievadīta caurulīte vispilnīgāk aizsargā elpošanas ceļus no siekalu vai kuņģa satura ieelpošanas. Operācijas beigās anestēzijas vielas vairs netiek pievadītas, to ietekme mazinās, apziņa atjaunojas, stabilizējas elpošana un pārējie organisma funkciju rādītāji. Operācijai beidzoties, pacients tiek pamodināts un, līdz brīdim, kad jādodas mājās, par pacientu rūpējas medicīniskais personāls.

Spinālās anestēzijas vai reģionālās anestēzijas laikā sāpju sajūta tiek likvidēta tajā ķermeņa daļā, kurā tiks veikta operācija – vienā vai abās kājās, vai sēžas apvidū. Ap nerviem, kas nes sajūtas no šī reģiona, tiek ievadīts medikaments (lokālās anestēzijas viela), kas bloķē impulsa pārvadi nervā, panākot nejūtīgumu operācijas rajonā. Tādējādi spinālās anestēzijas laikā pacients var palikt nomodā. Operācijas laikā ievada tikai nomierinošus medikamentus, kas mazina iespējamo psiholoģisko diskomfortu. Anesteziologs izvēlēsies un ieteiks katram pacientam individuāli piemērotāko anestēzijas veidu, atkarībā no ķermeņa daļas, kurā tiks veikta operācija.

Piemēram:

  • Uroloģiskām un proktoloģiskām operācijām vispiemērotākā ir spinālā anestēzija, ko sauc par sēžas bloku. Tas rada nejūtīgumu sēžas apvidū, saglabājot kustības kājās.
  • Traumatoloģiskām operācijām (artroskopijām) piemērotākā ir spinālā anestēzija, kurā nejūtīgums iestājas tikai vienā kājā, ļaujot brīvi kustināt otru kāju. Pacientam nav psiholoģiska diskomforta, jo viņš nejūtas paralizēts.

Zināšanai:

nejūtīgums attiecīgajā ķermeņa daļā izzūd pēc pāris stundām un pacients var doties mājās. Spinālā anestēzija mazāk ietekmē elpošanu un asinsriti nekā vispārējā anestēzija, tāpēc ir piemērotāka ambulatorajai ķirurģijai.

Medicīnas centra ARS Dienas stacionārā anestēziju nodrošina ārste anestezioloģe – reanimatoloģe Dr. Aelita MEDJĀNE.

Litotripsijas procedūrās anestēziju nodrošina ārste anestezioloģe – reanimatoloģe Dr. Irēna Leite.