Piesakies vizītei: + 371 67 201 007 vai elektroniski aaa Seko ARS

Pārbaudi savu ādu! 

Gudra dzimumzīmju stratēģija!

Aktuāli! Medicīnas sabiedrībā ARS dermatoloģisku problēmu risināšanai izmanto Itālijas medicīnisko iekārtu ražotāja DEKA jaunākās paaudzes SmartXide V2LR frakcionēto CO2 lāzeru. Dermatologi to izmanto ķirurģiskām manipulācijām un veic dažādas lāzerprocedūras. Lāzera tehnoloģijas lieti noder arī estētiskajā medicīnā. 

Ar jaunajām iespējām iepazīstina dermatoloģe ALENA SOHA

Ķirurģiskas manipulācijas dermatoloģijā

Labdabīgu ādas jaunveidojumu noņemšana

Svarīgākā ziņa: reizi gadā vajadzētu veikt ādas jaunveidojumu pārbaudi pie dermatologa ar dermaskopu. Tas ir svarīgi, lai diagnosticētu jebkura veidojuma izcelsmi un dabu, lai samazinātu risku, ka varētu attīstīties ļaundabīgi veidojumi.

Nekaitīgās un bīstamās dzimumzīmes

Par parastu dzimumzīmi nav jāsatraucas, arī tad, ja parādās jaunas, sīkas dzimumzīmītes. Arī papilomas- sīki, gareni veidojumi uz kakla un padusēs parasti nav kaitīgi, arī keratomas, seborejiskas keratozes, mīkstās fibromas utt.

Bīstamas ir bazalioma, plakanšūnu vēzis un melanoma. To veidošanās iemesli ir dažādi – iedzimtība, gaiša āda un mati, tendence uz saules apdegumiem un ādas audzējiem, neparastas dzimumzīmes- lielas, brūnas zīmes, daudz paceltu dzimumzīmju, sāpīgi pūšļveida saules apdegumi u.c. Arī ultravioletais starojums var sekmēt ļaundabīgu veidojumu augšanu uz ādas. Ja vietā, kur bijis saules apdegums, strauji sāk veidoties dzimumzīme, to noteikti vajadzētu pārbaudīt pie dermatologa, jo tā mēdz attīstīties bazalioma. Šis ir otrs visbiežāk sastopamais ādas audzēja veids, ASV katru gadu konstatē 100 000 jaunu vēža gadījumu. Bazalioma attīstās ādas virsējā slāņa epidermas šūnās, kas jau sākušas pārragoties. To biežāk konstatē uz saulei atsegtajām ķermeņa daļām- uz sejas, parasti uz deguna, un uz pleciem, bet tas var veidoties jebkurā ķermeņa daļā, arī uz gļotādām. Ja novēlo ārstēšanu, audzējs spēj iekļūt dziļāk ādā un vēlāk izplatīties pa orgāniem.

Plakanšūnu vēzis – ādas audzējs, kas aug nedaudz ātrāk par bazaliomu un ir agresīvāks, izraisot metastāzes citos orgānos. Tas galvenokārt izkropļo audus, sasniedzot ievērojamus izmērus. Pacients var palikt bez acs, deguna vai auss. Metastazējot dzīvībai svarīgos orgānos, vēzis spēj izraisīt organisma bojāeju.

Melanoma var veidoties gan no jau esošas dzimumzīmes, gan kā jauns veidojums. Melanoma ir ļaundabīgs, ļoti agresīvs audzējs, kas apdraud dzīvību. Sākumā tā izskatās kā parasta dzimumzīme- vienkārši brūns, plakans veidojums. Parasti to pamana, kad tas sākt augt arī uz augšu un tiek pakļauts berzei – jostas vietas rajonā, uz kakla, cirksnī, uz muguras, sievietēm – krūštura lencīšu rajonā.

Aizdomīgo dzimumzīmju pazīmes

Neatliec vizīti pie ārsta, ja piepeši ir redzamas dzimumzīmes/veidojuma formas un krāsas pārmaiņas –asimetrija, nevienāda pigmentācija, nevienmērīgas robežas, mainās krāsa, ir vairākas krāsas, ja pusgada laikā dzimumzīme izaug par vairāk nekā diviem milimetriem, ja uz veidojuma virsmas veidojas kreveles, nieze, jūtamas dedzinoša vai velkošu sāpju sajūta. Ādas vēzis Latvijā ir izplatītākā vēža forma un saslimstība ar to katru gadu aug, tāpēc nevajadzētu ignorēt aizdomas un simptomus un doties pie ārsta.

Precīza dzimumzīmju diagnostika

Pirms veidojuma likvidēšanas vienmēr tiek veikta optiskā dermaskopija. Ja ir pilnīgi skaidrs, kas tas par veidojumu, piemēram, papiloma, fibroma u.c., papildus izmeklēšana nav vajadzīga. Pigmentētu un neskaidru veidojumu izmeklēšanai piemērotāka ir digitālā dermaskopija. Medicīnas centrā ARS izmanto modernāko dermaskopijas iekārtu MoleMax ar diviem monitoriem un videokameru, kas palīdz iegūt augstas kvalitātes attēlus, ko var palielināt līdz pat 100 reizēm. Ar šo iekārtu var ļoti precīzi diagnosticēt, vai tas ir labdabīgs vai ļaundabīgs veidojums. Ja veidojums ir labdabīgs, to var droši likvidēt. Ja ir aizdomas, ka veidojums ir ļaundabīgs, vai ir kādas ļaundabīgam veidojumam raksturīgas pazīmes, piemēram, ja tā ir melanoma, bazalioma vai plakanšūnu vēzis, dermatologs tūdaļ nosūta pacientu pie dermatoonkologa. Medicīnas sabiedrībā ARS dermatologs un dermatoonkologs strādā ciešā sadarbībā, lai palīdzētu pacientam atrast piemērotāko ārstēšanu.

Zināšanai: nevajag baidīties, bet laikus pārbaudīties pie dermatologa, jo ādas slimību attīstība var izraisīt nopietnas veselības problēmas. Mūsdienu tehnoloģijas un ārstu profesionālā pieredze dod iespēju pilnīgi izārstēties no slimībām, kuras agrāk tika uzskatītas par neārstējamām.

Mūsdienīgas dzimumzīmju likvidēšanas iespējas

Ja veidojums ir labdabīgs, to pavisam vienkārši var likvidēt ar lāzeri. To veic tad, ja labdabīgais veidojums traucē, piemēram, cilvēkam nepatīk tā izskats, vai tas atrodas vietās, kur tas rada dažādas neērtības: ādas krokās– padusēs, zem krūtīm vai citās ķermeņa daļās, kur to mehāniski kairina berzēšanās ar apģērbu, vīriešiem tas var traucēt skūšanos. Ja dzimumzīme ir aizdomīga, kamēr tā nav kļuvusi ļaundabīga, ārsts to parasti izvēlas noņemt, bet pirms tam veic biopsiju, lai pārbaudītu audus.

Kā tas notiek? Lokālā anestēzija ar lidokaīna injekciju pilnībā samazina ādas jutīgumu, tāpēc procedūra ir nesāpīga un nerada diskomforta sajūtu. Veidojuma noņemšana ilgst tikai dažas minūtes. Jau pēc divām nedēļām procedūras sekas ir tikai viegli manāmas.

Lāzerterapijas priekšrocības: netiek bojāta apkārtējā āda, nav asiņošanas, nav vajadzīgas šuves, brūce ātri un viegli sadzīst, pēc procedūras ādas kopšana ir vienkārša. Šī procedūra palīdz ātri un droši likvidēt labdabīgus ādas veidojumus. 

Drošībai nākotnē ­ – dzimumzīmju karte

Ar digitālo dermatoskopu var veidot dzimumzīmju un veidojumu kartēšanas sistēmu. Iekārta ļauj saglabāt izmeklējuma attēlus un nākamajā reizē, veicot atkārtotu izmeklējumu, tā palīdz salīdzināt attēlus, analizēt veidojumus un novērot to izmaiņas ilgākā laika posmā. Šī metode sniedz ļoti noderīgu informāciju, lai novērotu veidojuma attīstību, piemēram, pusgada laikā. Mēdz būt tā, ka veidojums atrodas atklātajās ķermeņa vietās, piemēram, uz sejas, muguras vai rokām, to vajadzētu likvidēt, tomēr tas izskatās aizdomīgs vai atrodas nelabvēlīgā vietā. Lai samazinātu rētas veidošanās risku, veidojumu var apskatīt ar digitālo dermaskopu, novērot to kādu laiku (follow up taktika). Ja izmaiņu nav, ja veidojums ir labdabīgs, to var likvidēt ar lāzeru, efekts būs labāks, nekā to likvidējot ķirurģiski.

Rētu koriģēšana, izmantojot  lāzerprocedūras

Ar lāzera palīdzību var uzlabot hipertrofisko, keloīdo un atrofisko rētu izskatu un atjaunot rētaudu funkcionēšanu.

Rētas veido saistaudi, tāpēc pilnībā tās likvidēt nav iespējams, bet ar ir iespējams būtiski uzlabot rētaudu izskatu. Sūdzības par rētu izskatu var radīt hipertrofiskas rētas– paceltas virs ādas līmeņa, keloīdas rētas, tās rada funkcionālus traucējumus– ādas stiepšanos, niezi, sāpes. Labākais risinājums ir lāzerterapija, kas aktivizē saistaudu pareizu dzīšanu. Pēc vairākām atkārtotām procedūrām rētaudi kļūst gludāki un uzlabojas ādas dabiskās funkcijas.

Dermatoloģiskās lāzerprocedūras veic dermatologi:

CENRĀDIS

Medicīnas centrs ARS
Skolas iela 5, Rīga
T. 67 201 007
www.ars-med.lv